Trump u nedelju zabranjuje TikTok i WeChat na američkom tržištu

Američko ministarstvo trgovine objavilo kako će od nedelje, a po naredbi predsednika Trumpa, američkim kompanijama zabraniti distribuciju aplikacija TikTok i WeChat, kao i bilo kakvo poslovanje sa njima, a na temelju sumnje u "štetnost po nacionalnu bezbednost". 

Ova vest stiže nakon što je Microsoft odustao od kupovine TikTok-a, odnosno kompanije ByteDance koja se brine za ovu aplikaciju i njene korisnike na američkom tržištu. U igri je ostao još Oracle, ali malo je izvesno da će dve kompanije do nedelje postići dogovor o preuzimanju poslovnog udela. 

Podsetimo, Trump je pre mesec i po dana TikTok optužio za špijunažu i slanje podataka američkih građana u Peking, ali po već uobičajenoj praksi trgovinskog rata, nije predočio nikakav dokaz. Naravno, nije nemoguće da TikTok zaista šalje podatke u Kinu, ali indikativno je to što je "problem" iskrsnuo tek nakon pojave nereda u SAD koji su buknuli zbog policijske brutalnosti, a s obzirom da je Google s YouTube-a brisao video snimke koje su svetu pokazale postupanje američke policije, korisnici su upravo TikTok ubrzo prepoznali kao kvalitetnu alternativu za razmenu videa. 

Drugi problem je aplikacija za dopisivanje i transfer novca WeChat, popularna u svim zemljama sveta, a najviše u Kini. Naravno, ona Kinezima služi kao svojevrstan prozor u svet s obzirom da su tamo zabranjeni Facebook, WhatsApp i Google-ove aplikacije, pa ovo možemo protumačiti kao svojevrsnu recipročnu meru američke strane.

Iz ovoga sledi da korisnici TikTok-a i WeChat-a u SAD od nedelje više neće moći da koriste navedene dve aplikacije, a Google i Apple će morati da ih izbace iz svojih prodavnica. Iz ovih komopanija o spomenutoj uredbi za sada nema kometara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.