Zabeležen prvi hakerski ransomware napad sa smrtnim ishodom

Univerzitetka bolnica u Düsseldorfu je prošle nedelje uspešno napadnuta ransomwareom, ucenjivačkim zloćudnim programom koji joj je paralizovao računarski sistem. Napad se dogodio 10. septembra te zahvatio i kriptovao čak 30 bolničkih servera, što je ozbiljno ugrozilo rad cele bolnice. 

Sistem nije mogao da prima nove pacijente niti su se mogle obavljati operacije. Ovaj napad bi ostao samo još jedan u nizu ransomware napada da nije bilo prilično nesrećnog, a kasnije i bizarnog sleda događaja. Zbog nemogućnosti normalnog rada u bolnici je jedna pacijentkinja, kojoj je trebala hitna medicinska pomoć, nažalost preminula. Detalji slučaja nisu objavljeni, ali time je ovaj hakerski napad postao verovatno prvi smrtonosni ransomware napad u istoriji.

Međutim, tu priči nije kraj. Iz napadnute su bolnice prvo putem Twitter-a izvestili kako su napadači iskoristili propust u komercijalnom softveru, inače naširoko korišćenom, kako bi hakovali njihove sisteme. 

Nakon toga su, kažu, na serveru otkrili poruku napadača u kojoj ovi zahtevaju otkupninu – ali ne od njih, nego od obližnjeg Univerziteta Heinhricha Heinea. Potom su iz bolnice kontaktirali hakere i pojasnili im da su pomešali institucije i da su napadom na bolnicu ugrozili živote pacijenata. 

Napadači su se potom, da priča bude još bizarnija, smilovali bolnici i poslali im dekripcioni ključ za otključavanje podataka. Nažalost, dogodilo se to prekasno za ženu koja je preminula i tako postala prva dokumentovana ljudska žrtva ransomwarea. Napadači, iako očito razumni ljudi, sada su suočeni s optužbama ne samo za hakovanje nego i za ubistvo – naravno, ako ih nemački istražitelji identifikuju, lociraju i uhapse.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.