Znate li kako Google izračunava rute i vreme putovanja u mapama? Sada imamo odgovor


Google-ove mape i navigacija za mnoge su postale neizbežan suputnik na putovanjima, bilo da je reč o vožnji kroz nepoznata mesta i gradove ili vožnji svakodnevnim rutama jer ih Google obaveštava o gužvama, nesrećama itd. Dok je korišćenje mapa izuzetno jednostavno, računanje ruta kretanja, procena vremena putovanja i predviđanje saobraćaja zahvaljujući kojima vozači mogu odabrati najbržu rutu je izuzetno kompleksan posao.

Za sve one koji žele da znaju kako Google uspeva da sa velikom tačnošću (za više od čak 97 posto putovanja) izračuna najbolje rute, upozori gde će biti saobraćajne gužve i predvidi vreme putovanja, kompanija je na svom službenom blogu objavila zanimljiv članak u kojem su otkriveni neki do sada nepoznati detalji. Prilikom svih navedenih računanja, Google u svojim mapama koristi mašinsko učenje i podatke koje su o saobraćaju skupili tokom godina.

Ti podaci se analiziraju i pokazuju kakvo je prosečno stanje na ulicama u određeno doba dana. Kako se saobraćaj izračunava objasnili su na primeru kretanja autoputem 298 u Kaliforniji. Na njemu se vozila tokom jutra između 6 i 7 najčešće kreću brzinom od oko 65 milja po satu, ali tokom popodneva brzina kretanja na tom autoputu, zbog velikih gužvi, iznosi samo 15-20 milja po satu. Te podatke koji su, dakle, bazirani na dugogodišnjoj analizi kretanja na saobraćajnicama, Google kombinuje sa situacijom u stvarnom vremenu koristeći metodu mašinskog učenja za predviđanje trajanja putovanja.

Kompanija je nedavno počela da sarađuje i sa (Alphabet-ovom) AI kompanijom DeepMind s ciljem dodatnog poboljšanja predviđanja vremena putovanja, što će im sada naročio pomoći jer su se predviđanja promenila sa pandemijom. Umesto istorijskih podataka koji su se, dakle, pokazali kao izuzetno tačni, sada se koriste podaci iz poslednje dve do četiri nedelje. Naime, kako mnogi rade od kuće, na ulicama je manje automobila pa su se "dramatično promenili prometni obrasci" koji su godinama vredili.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.