Apple im poslao telefone, satove i tablete na recikliranje, a oni ih prodali i zaradili milione

Apple je u Kanadi sklopio dogovor s kompanijom Geep o recikliranju njihovih uređaja. Kada im korisnici donesu stare uređaje koje je potrebno reciklirati, ekipa iz Apple-a ih prosledi u skladište Geep-a i proces recikliranja je onda na njima. 

Takav je barem bio dogovor, ali u praksi su stvari izgledale prilično drukčije. Naime, prema izveštaju koji je ove nedelje procureo u javnost, umesto da reciklira proizvode, ekipa iz Geep-a ih je - prodala, a profit od prodaje stavila sebi u džep. 

Naravno, ne treba ni napominjati da o tome nisu obavestili nikoga u Apple-u. Do problema je došlo kada su u Apple-u obavešteni da su se ponovno počeli koristiti neki uređaji koji su poslati u Geep na recikliranje, što su saznali na temelju serijskog broja tih uređaja. Sprovedena je istraga i u Cookovoj kompaniji su zaključili kako je broj iPhone-a, tableta i satova koji su, umesto na recikliranju, završili u prodaji veći od 100 hiljada. 

U Apple-u, naravno, nisu dobro prihvatili taj potez kanadske kompanije, pa su podigli tužbu protiv njih. Osim što su prekršili ugovor, naveli su kako se stavljanjem starih uređaja u prodaju smanjuje potražnja za novim uređajima (što automatski utiče na Apple-ove prihode), time se stvaraju potencijalni bezbednosni problemi za korisnike, ali i šteti Apple-ovom brendu jer su se proizvodi namenjeni uništavanju pojavili na tržištu. 

Prema medijskim izvještajima, iz Geep-a su potvrdili navode američke kompanije, ali u svoju obranu kažu kako su se na taj potez na svoju ruku odlučila tri zaposlena, bez znanja ostalih zaposlenih i nadređenih. Problem je, navodi se u tužbi, što su ta tri zaposlena bili direktori u kompaniji. 

Apple traži od kompanije sav profit zarađen prodajom uređaja koje su im poslali na recikliranje, ali i dodatnih više od 23 miliona dolara. Geep želi da odgovornost, uključujući naravno i plaćanje kazne, preuzmu zaposleni koji su prodavali uređaje i zaradili na njima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.