Apple je najvredniji brend na svetu

Prema klasifikaciji Interbrand-a, Apple trenutno poseduje najvredniji brend, odnosno ime (Apple) na svitu, s vrednošću od 323 milijarde dolara. 

U odnosu na prošlu godinu, vrednost Apple-ovog branda narasla je za 38%. Ovu brojku ne treba zameniti s vrednošću kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji, koja u ovom trenutku iznosi oko dva biliona dolara. Radi se o čistoj proceni koliko bi ime kompanije vredilo da ga, recimo, želi prodati. 

Naravno, knjigovodstvena vrednost kompanije je nešto sasvim treće. Drugi najvredniji brend na svetu je Amazon, koji prema Interbrand-u vredi 200 milijardi dolara, sa rastom od čak 60%. Treći je Microsoft s vrednošću od 166 milijardi dolara, a u stopu ga sledi Google, čije ime se ceni na 165 milijardi, s napomenom da je to za 1% manje nego prošle godine. 

Peti je Samsung s vrednošću od 62 milijarde dolara. Sledeći iz tehnološkog sektora na listi je Intel, koji se smestio na 12. mesto, a slede ga Facebook na 13. i IBM na 14. mestu. Zanimljivo je da je Instagram, inače deo Facebook-a, zauzeo 19. mesto, ispred Honde, bankarskog diva J.P. Morgan, American Expressa i Ikee.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.