Apple pravi pretragu koja će zameniti Google?

Ako je verovati najnovijim nagađanjima, Apple bi uskoro mogao da razvije i u pogon stavi sopstvenu pretragu na svoje uređaje, koja bi zamenila Google. Naime, Google trenutno Apple-u plaća između 10 i 12 milijardi dolara godišnje kako bi Google bio zadata pretraga na njegovim uređajima, ali s obzirom na najnovije optužbe za iskorišćavanje monopola, ova situacija bi mogla da se promeni. 

Podsetimo, američko ministarstvo pravosuđa je protiv Google-a nedavno pokrenulo novu anti-trust kampanju, što će na kraju svakako rezultovati određenim promenama u Google-ovom poslovanju. U prilog tome da će Apple nešto učiniti po ovom pitanju najbolje govori nedavna izjava Tima Cook-a kako se Apple-ovo poslovanje ne temelji na prikupljanju podataka korisnika, njihovom skladištenju i iskorišćavanju, čime sasvim sigurno aludira na Google. 

S druge strane, svota koju mu Google uplaćuje, čini oko 20% Apple-ovih prihoda od usluga, što nije zanemarivo.Ali ipak, s obzirom da je izrada uspešne pretrage prilično kompleksan posao, nameće se pitanje koliko je Apple, s obzirom na drugačiju filozofiju poslovanja, spreman da na ovom frontu "napadne" Google. 

Apple ovde verovatno ne namerava da uđe u Google-ovo dvorište i konkuriše mu sopstvenom pretragom, ali ukoliko njegovu pretragu na svojim uređajima želi da zameni sopstvenom, sasvim sigurno će morati da poradi na onome za što nedirektno optužuje Google, a to je zadiranje u privatnost podataka korisnika. Ali, ko zna. Znamo da Google rezultate pretraživanja odavno prilagođava skladno ponašanju i navikama svakog pojedinog korisnika, što mu osigurava najveći deo prihoda.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.