Apple predstavio četiri iPhone-a 12 sa 5G tehnologijom

Iako već prema običaju nedeljama, ako ne i mesecima unapred, znamo kakve će nove modele iPhone-a predstaviti, Apple-ova tradicionalna jesenja konferencija za javnost i dalje je centralni događaj u svetu telefona.

Prvo je predstavljen, kao što smo otprilike i znali – maleni novi pametni zvučnik.

Maleni zvučnik za kuću sada je, umesto valjkastoga, okruglastoga oblika. U Apple-u se hvale kvalitetnim zvukom za tako malo kućište, bez distorzija u svih 360°. Maleni će HomePod biti pokretan čipom S5, poznatom iz Apple Watch-a, koji će biti zadužen za digitalnu analizu zvuka i okruženja kako bi u svakoj situaciji zvuk bio najbolji mogući. 

Zahvaljujući U1 čipu HomePod mini će prepoznavati iPhone povezane sa njima i njihovu lokaciju za dodatne funkcionalnosti. Dolazi u dve boje, crnoj i beloj, sa dodirnom šareno rasvetljenom površinom na vrhu. HomePod mini nastavlja da bude centar pametnog doma za kontrolu pametnih uređaja glasovnim naredbama, a od sada će moći da bude i deo "interkom" sistema za komunikaciju u domu među više korisnika, bilo da imaju HomePod mini ili iPhone pri sebi. 

Narudžbine za HomePod mini kreću 6., a isporuke 16. novembra. Cena u SAD-u će biti 99 dolara. 

A sada ono zbog čega smo tu, iPhone. Prva karakteristika koju Tim Cook ističe je, naravno, podrška za 5G mreže (Ultra Wideband). U idealnim situacijama već sada download bi trebao da meri 4 Gbps.

Prvi model telefona predstavljen večeras je naravno, osnovni iPhone 12. Novi dizajn sa ravnim ivicama, kakav smo i očekivali, omogućio je smanjenje spoljnih dimenzija uređaja uz 6,1-inčni ekran i nešto manje okvire. Manji je, lakši i tanji od iPhone-a 11. 

OLED ekran ostaje na snazi, ali očekivano bez ProMotion funkcije i frekvencije od 120 Hz. Povećana je gustoća piksela kao i svetlina (1200 nita). Corning je za ovaj uređaj proizveo "Ceramic Shield", materijal sa nanokeramičkim kristalima u staklu, za još čvršće staklo otporno na oštećenja. 

Trebao bi da donese 4x veću šansu da iPhone 12 "preživi" pad nego bilo koji dosadašnji model. iPhone 12 biće dostupan u 5 boja.

Novi čip, A14 Bionic, donosi, prvi u svetu, 5-nanometarsku tehnologiju sa 11,8 milijardi tranzistora, odnosno 40% više od prethodne generacije. Iz Applea kažu da je ovaj SoC 50% brži od prvog sledećeg konkurentskog modela. 

Procesor ima 6 glavnih jezgara, 4 GPU jezgra i njih čak 16 u sklopu Neural enginea. Kad je reč o kamerama, iPhone 12 ima dve kamere (ultraširoku i običnu) sa 12 megapiksela i najvećim f/1,6. Kažu kako će posebno biti poboljšan noćni način rada za snimanje, dostupan na svim kamerama pa čak i za timelapse, kao i algoritmi mašinskog učenja koji poboljšavaju fotografije.

Novi iPhone donosi i novi sistem MagSafe, sa magnetima na zadnjoj strani za lakše spajanje sa bežičnim punjačima. 

Bežično punjenje od sada će biti lakše pokrenuti, a uređaj će se bolje prihvatiti i orijentisati na punjač. Isto tako na nove iPhone će se magnetima moći spojiti i dodaci poput zaštitnog kućišta, držača i slično. Tu je i sasvim novi dvostruki MagSafe punjač, za istovremeno punjenje iPhone-a i Apple Watch-a. 

U sklopu svoje ekološke inicijative Apple i kod iPhone-a izbacuje punjač i slušalice iz kutije, kao što smo i znali. S telefonima će ubuduće isporučivati tek USB-C – Lightning kabal za punjenje. 

Nakon osnovnog modela predstavljen je i najmanji, najlakši i najtanji 5G telefon u svetu: iPhone 12 mini. Sve karakteristike iste su kao i kod redovne dvanaestice, dok je samo ekran manji. Kućište ovog telefona biće manje od onoga kod modela 8 ili novoga SE (2020), a ekran će biti veći, pa će ljubitelji manjih uređaja svakako doći na svoje. 

Cene će biti 699 dolara za osnovni iPhone mini (64 GB), odnosno 799 dolara za iPhone 12. 

Druga polovina asortimana sada već po običaju nosi naziv Pro. Kućište ovog telefona biće načinjeno od nerđajućeg čelika u četiri boje. Dolazi u dve veličine, Pro i Pro Max. Ekrani su im 6,1 i 6,7-inčni, dakle veći nego na seriji 11 Pro, uz višu rezoluciju i podršku za HDR video. 

Od obične linije 12 Pro modeli se razlikuju i kamerama koje snimaju Deep Fusion snimke, na sve tri zadnje (široka, ultraširoka i telefoto 4x) pa čak i selfie kameri. Najveća prednost novih kamera je 47% veći senzor, koji uz veću f-vrednost i brži zatvarač stvara bolje noćne fotografije. Tu je i 5 puta brža stabilizacija slike, kao i prvi put snimanje fotografija u RAW formatu namenjeno profesionalcima. 

Novi iPhone 12 Pro snimaće, prvi put, HDR video sa čak 60x više nijansi boja nego do sada, uz tehnologiju Dolby Vision HDR pri 4K i 60 fps. Dodatno, Dolby Vision video biće moguće direktno na iPhone-u i uređivati. 

LiDAR kamera, prvi put na iPhone-u 12 Pro, poslužiće za stvaranje 3D mapa i bolje izvođenje AR aplikacija. Koristiće se i za fokusiranje fotografija i videa u mračnim uslovima snimanja. Najmoćniji iPhone ikada, kako ga nazivaju, koštaće jednako kao i prošlogodišnja flagship linija: iPhone 12 Pro će se prodavati za 999, a Pro Max za 1099 dolara. 

Početni kapacitet je 128 GB.

Dva srednja iPhone-a, sa dijagonalama od 6,1 inča (iPhone 12 i iPhone 12 Pro) u prodaju će krenuti 23. oktobra, sa narudžbama otvorenima 16. oktobra. Na najmanji i najveći model moraćemo pričekati nekoliko nedelja, pa će narudžbe biti otvorene 6., a isporuke će krenuti 13. novembra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.