Dolazi kraj bloatwareu?

Evropski parlament radi na nacrtu (predlogu) novog Zakona o digitalnim uslugama. Ukratko rečeno, novim zakonom bi velike tehnološke kompanije dobile po prstima, odnosno manju mogućnost praćenja korisnika putem prikupljenih podataka. 

Ono što bi većinu korisnika pametnih telefona moglo da obraduje je sprečavanje proizvođača pametnih uređaja da predinstaliraju bloatware, tj. neželjeni softver kojeg kupac u većini slučajeva kasnije nije u mogućnosti u potpunosti da ukloni. Jedan od boljih primjera takve prakse je svakako Apple, koji ne dopušta svojim korisnicima uklanjanje većine stock aplikacija sa na primer iPhone-a, već samo njihovo skrivanje. Ali, one na taj način, iako nisu okom vidljive i dalje zauzimaju dragoceni prostor na uređaju koji bi mogao drugačije da se iskoristi. 

Sličnih primjera ima i u Android-ovom taboru čiji uređaji često dolaze sa duplim aplikacijama za istu namenu, na primer proizvođačevim Internet browserom, iako se na uređaju već nalazi i Google-ov Chrome. Ali, novi zakon nazvan Digital Service Act ako bude izglasan bi takvu praksu ubuduće trebao da spreči. Proizvođači ne bi mogli da instaliraju isključivo svoje aplikacije, ali ni da prisile developere. 

Korisnik bi time dobio mogućnost uklanjanja bilo koje aplikacije koju iz nekog njemu poznatog razloga ne želi da ima na svom uređaju. Trenutno je to moguće samo instalacijom prilagođenog ROM-a, čime uređaj gubi garanciju. Novi Zakon bi prema pisanju Ars Technice ograničio kompanije poput Google-a, Apple-a, Amazon-a, Facebook-a i sličnih u praćenju svojih korisnika. 

Naime, prikupljene podatke o korisnicima kompanije bi mogle da koriste samo za usluge oglašavanja, a ne i za sopstvene komercijalne aktivnosti i svakako ne za deljenje sa svojim poslovnim partnerima. 

Za očekivati je da će ovakav Zakon naići na protivljenje velikih kompanija, posebno Apple-a i Google-a, ali i svake druge velike američke tehnološke kompanije koja pored svojih usluga ne želi da omogući paralelno instaliranje i drugih. Na primer, Apple ne dopušta instalaciju drugih prodavnica aplikacijama ili načina plaćanja, o čemu se trenutno i vodi sudski spor između Epic-a i Apple-a. 

S druge strane Google, Facebook i Amazon bi mogli da se usprotive delu zakona koji se odnosi na deljenje informacija sa drugim kompanijama, a koje bi oni mogli smatrati vlasničkim.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.