Električna i elektronska roba dobija rejting popravljivosti

Jedan od glavnih razloga sve većeg povećanja globalnog električnog i elektronskog otpada koji uveliko pomaže u zagađivanju okoline, leži u tome što se današnja električna i elektronska roba sve manje može popravljati. Stoga se često dešavaju situacije poput one kada vam na primer prestane da radi telefon, televizor ili usisivač, pa nakon što ih odnesete u servis, majstor kaže da se ne isplati popravljati, jer će vas zamena oštećenog dela koštati gotovo koliko ceo proizvod. Nakon toga nemate druge opcije nego baciti uređaj u smeće i kupiti novi. 

Od sledeće godine, Francuska uvodi sistem oznaka "rejtinga popravljivosti" za sve električne i elektronske proizvode, kako bi podstakla kupovinu proizvoda prihvatljivijih za okolinu, a isto bi se uskoro moglo proširiti na čitavu Evropsku uniju, pa čak i Veliku Britaniju, u kojoj Liberalni demokrati i Zelena stranka traže od vlade da se počne testirati u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

U izveštaju organizacije Ujedinjenih nacija "Global E-Waste monitor", ukazuje se da se samo u Velikoj Britaniji svake godine generiše 23,9 kg električnog i elektronskog otpada po jednom stanovniku, dok je rekorder po tome Norveška u kojoj svaki državljanin stvori 26 kg otpada. Kako bi se to promenilo, Francuska je odlučila da će od proizvođača telefona, televizora, laptopova, veš mašina, kosilica i drugih uređaja tražiti da na svoje proizvode stavljaju oznake popravljivosti o 1 do 10, kako bi korisnici već pri kupovini znali kakve su mogućnosti popravake. 

Prošle godine Evuropska unija je usvojila standarde za pravo na popravke (Right to Repair), što znači da će počevši od 2021. godine kompanije imati obavezu produžetka proizvodnje rezervnih delova za elektroniku i električne uređaje do 10 godina. Za očekivati je da će EU propisati i postavljanje oznaka popravljivosti svim državama članicama, pa ćemo uskoro kod kupovine morati da vodimo računa i o tome.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.