Google neće automatski ulepšavati selfije jer to narušava mentalno zdravlje

S novom verzijom aplikacije za kameru na Pixel-u 5, Google je isključio automatsko ulepšavanje slefija koje je do sada bilo uključeno kao zadato podešavanje. 

Korisnici i dalje mogu to da promene i ulepšavaju svoje selfije, ali zanimljivo je zašto se Google odlučio na ovakav potez. U službenom blogu Google je objasnio da kompanija sledi nove "people-centered" smernice, odnosno smernice usmerene na ljude, odnosno dobrobit korisnika. 

Prema tim smernicama, poželjno je isključiti bilo kakvo manipulisanje fotografija i dati korisniku da on sam uključi takve funkcije. Google je tokom istraživanja pronašao da mnogo aplikacije ulepšavaju fotografije bez znanja korisnika, što loše utiče na mentalno zdravlje korisnika jer iskrivljuje sliku realnosti bez da je to jasno naglašeno. Tako Google izbjegava termine poput uljepšavanja (beautify), već je koristit neutralne termine poput "photo retouching", ostavljajući korisniku da sam definiše šta mu znači "lepo". 

Google je pohvalio Snapchat kod kojeg je zadati način fotografisanja uvek onaj obični, bez filtera pa je na korisniku da sam postavlja kako fotografije želi da uredi. 

Google se sigurno bolje oseća zbog ovog poteza, ali pitanje je koliko će ovo zaista uticati na osećaje korisnike. Više transparentnosti u svakom slučaju je dobra stvar.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.