Hakeri deo zarade od ransomwarea donirali u dobrotvorne svrhe

Od avgusta ove godine na Internetu je aktivna hakerska grupa Darkside, poznata po tome što napada velike kompanije, na njihove računarske sisteme nastanjuje ransomware, kriptuje podatke i traži višemilionske otkupnine. 

Njihov modus operandi je među agresivnijima u toj branši. Naime, u slučaju da žrtva ne plati otkupninu, hakeri ukradene podatke puštaju u javnost na dark webu, čineći im tako još veću štetu. 

Ali, nije sve tako negativno u priči o Darkside-u. Hakeri iz ove grupe su prošle nedelje, javlja ZDnet, odabrali dve humanitarne organizacije (Children International i The Water Project) koje pomažu deci iz siromašnih zemalja i donose vodu u zabačene delove Afrike i donirali im po 10.000 američkih dolara. 

Tačnije, donacija je iznosila po 0,88 bitcoina, jer je to valuta sa kojom hakeri rade. Ovaj humani postupak hakeri pojašnjavaju činjenicom da napadaju samo velike profitabilne korporacije, pa smatraju da je pošteno deo "zarade" vratiti društvu. 

"Bez obzira koliko mislite da je naš rad loš, biće nam drago ako pomognemo nekome da promeni život", poručuju. 

Međutim, dobre namere hakera u ovom slučaju ipak neće imati vidljivog uticaja na rad dobrotvornih organizacija. Niti jedna od dvije odabrane organizacije ne sme da zadrži dobijenu donaciju jer je reč o novcu stečenom na ilegalan način. Kao takav, biće verovatno vraćen uplatiocu ili će ga zapleniti vlasti SAD-a. 

Hakeri Darkside-a i ranije su izazvali pažnju javnosti jer su najavljivali da neće napadati bolnice, škole, univerzitete, neprofitne i vladine organizacije. Prošlonedeljni slučaj je prvi zabeleženi primer u kojem su "Robin Hood hakeri" pokušali da u humanitarne svrhe doniraju deo svoje "zarade".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.