Huawei EMUI 11 je možda poslednji EMUI uoči prelaska na Harmony OS

EMUI 11 iz Huawei-ja mogao bi, kako stvari stoje, da bude poslednji EMUI uoči prelaska na novi Harmony OS, kojim Huawei namerava da zameni Android, izgledno već sledeće godine. Već i ptica na grani zna da Huawei užurbano radi na svom Harmony OS-u kojim bi zamenili Android i u potpunosti se osamostalili u tom softverskom smislu. 

Američke sankcije nanose kompaniji veliku štetu. Nakon zabrane pristupa američkom softveru, od nedavno ih guše i zabranom pristupa hardveru, koji nastaje korišćenjem američkih tehnologija. Sve više zemalja izbacuju i Huawei telekomunikacionu opremu, o kojoj zapravo zavise. Huawei je još prošle godine demonstrirao svoj Harmony OS poznat i kao HongMeng OS, alternativu Android-u. Prvo su ga najavili kao OS namenjen svemu osim smartphoneima, ali usled zaoštravanja sankcija, stvari se mijenjaju. 

U razgovoru za portal MyDrivers, Huawei-jeva šefica odeljenja za razvoj softvera Wang Chenglu pojasnila je da EMUI 11 koristi isti framework kao HongMeng, ali i druge bitne delove. Tako je poslednji EMUI temeljen na Android-u 11 zapravo sam po sebi već prelazna faza i priprema korisnike na prelazak na Harmony OS/HongMeng OS. On bi trebao da se dogodi već tokom sledeće godine, a postoji i okvirni timeline po fazama. 

HongMeng OS 2.0 beta najpre će dobiti televizori, satovi i automobili, a uslediće i telefoni. U prvoj fazi će Harmony OS 2.0 dobiti uređaji pogonjeni Kirin 9000 čipom, dakle Mate 40 serija. Nakon njih na redu su oni pokretani Kirin-om 990 5G, dakle P40 i Mate 30 serija da bi usledili i stariji sve do Kirin-a 710 za koje stoji da će biti parcijalno uključeni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.