iPhone sa savitljivim ekranom će lečiti svoje rane?

Apple radi na preklopnom telefonu - to se saznalo kroz manje ili više pouzdane izvore ranije ove godine, ali neki budući sklopivi iPhone ne bi, kao njegovi glavni konkurenti, imao savitljivi ekran. Umesto toga, Apple navodno razmatra opciju da napravi preklopni uređaj sa dva odvojena ekrana kako bi izbegao stvaranje nabora na preklopu ili pak dugotrajni i skupoceni razvoj savitljivog ekrana i sve popratne tehnologije. Međutim, njihovi dizajneri i inženjeri ipak razmišljaju i korak dalje. 

Prema nedavno objavljenoj patentnoj prijavi, predatoj krajem januara, Apple itekako aktivno razmišlja o preklopnim savitljivim ekranima za neke svoje buduće uređaje. Ideja koju žele patentirati opisuje ekran koji se preklopi oko jedne ose, ima fleksibilni deo koji to omogućava, ali i nešto dodatno – sloj sa sposobnošću zarastanja. 

Ovaj sloj može se, prema patentu, postaviti samo u područije preklopanja ekrana, ali može prekrivati i ceo ekran. Krajnji cilj je omogućiti samoizlečenje ekrana u slučaju njegovog oštećenja i veću fleksibilnost celog sklopa. Materijal koji bi se koristio u ovom slučaju je opisan kao savitljivi elastomer, odnosno polimer sa sposobnošću samoizlečenja.

Apple dalje navodi da bi zarastanje polimera bilo potrebno aktivirati nekim spoljnim stimulansom, kao što su toplota, svetlost ili struja, ili bi materijal samostalno mogao da pokrene postupak zarastanja čim "oseti" da je oštećen. Proces bi se mogao aktivirati i po unapred zadatom rasporedu. Ovakav prozirni lekociti elastomer omogućio bi "ulepšavanje" ekrana izgrebanog redovnim korišćenjem, ali bi popravljao i eventualna napuknuća nastala preklapanjem telefona. 

Zanimljivo, Apple u istom patentu opisuje i mogući način sprečavanja oštećenja preklopnog ekrana. Navode kako bi, u slučaju da je ekran načinjen od nekog savitljivog polimera, mogao da bude selektivno grejan. Dakle, kada je napolju hladno, a vi želite da otvorite telefon, on bi se u područiju preklopa ekrana zagrejao. Time bi mu se omogućila bolja savitljivost i sprečio bi se nastanak pukotina usled preklapanja hladnog ekrana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.