Koliko koronavirus preživljava na ekranu telefona?

Naučnivi australijske nacionalne istraživačke organizacije CSIRO, objavili su studiju u kojoj opisuju rezultate svojih istraživanja o preživljavanju SARS-CoV-2 na glatkim površinama poput ekrana pametnih telefona, metalnih površina i papirnog novca. 
 
U studiji objavljenoj u časopisu Virology Journal, naučnici otkrivaju da virus koji uzrokuje COVID-19 bolest može ostati održiv do 28 dana, iako u vrlo kontrolisanom okruženju. Pod istim uslovima, virus gripa ostaje zarazan samo 17 dana. 

"Ova otkrića pokazuju da SARS-CoV-2 može ostati zarazan znatno duža vremenska razdoblja nego što se uopšteno smatralo mogućim", zaključuje studija. Iako ovo ukazuje na važnost čišćenja i dezinfekcije telefona i drugih površina, valja naglasiti da se testiranje provodilo na konstantnoj temperaturi od 20 Celzijusovih stepemni i to u mračnim uslovima kako bi se negirali učinci UV svetlosti, što je daleko od stvarnih uslova u kojima svakodnevno živimo. 
 
U eksperimentu se takođe nije koristila sveža sluznica - obično prisutna u virusima na površinama - koja sadrži bele stanice i antitela. "Po mom mišljenju zarazni virusi će trajati samo satima u sluzi na površini, a ne danima", rekao je profesor Sveučilišta Cardiff Ron Eccles. 

Prema britanskom Centru za kontrolu bolesti (CDC), smatra se da širenje sa dodirnih površina nije uobičajen način širenja COVID-19. Umesto toga, najčešći vektori su respiratorne kapljice koje nastaju kašljanjem ili kijanjem. Nove smernice takođe sugerišu da se može prenositi i vazdušnim prenosom u "slabo provetrenim i zatvorenim prostorima koji su često uključivali aktivnosti koje su uzrokovale jače disanje, poput pevanja ili vežbanja". 

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.