Lažne vesti na Facebok-u u dramatičnom su porastu

Pre četiri godine SAD i svet upoznali su pravu snagu dezinformacija na društvenim mrežama, kada je i pojam lažnih vesti ušao u svakodnevni rečnik – a sve zbog tadašnjih predsedničkih izbora na koje su se mnoge lažne vesti tokom 2016. godine odnosile. 

Ove godine SAD ponovno biraju predsednika, a priča se sa namerno plasiranim dezinformacijama na Facebook-u ponavlja. I to ne samo da se ponavlja, nego je i oko tri puta češća pojava lažnog sadržaja nego pre četiri godine, iako je Facebook od tada uveo mehanizme provere istinitosti vesti koje se tamo dele. Studija nastala u sklopu projekta Digital New Deal pokazuje kako je sa početkom izborne 2020. godine došlo do ubrzanja u kreiranju lažnih vesti, i interakcije korisnika sa njima – umesto 600 miliona interakcija u tri meseca, trenutno ih se događa preko 1,8 milijardi. 

Broj onih koji se predstavljaju kao izvori vesti, a zapravo plasiraju zavaravajući sadržaj, nije toliko porastao koliko je povećana njihova aktivnost. Stoga vodećih 10 izvora lažnih vesti generiše 62% svih interakcija korisnika sa takvim sadržajem.

Ova studija naziva ih manipulatorima, i pokazuje kako je upravo porast njihove aktivnosti doveo do povećane prisutnosti sadržaja koji se može nazvati lažnim ili zavaravajućim. 

Osim izbora, veliki katalizator cirkulisanja lažnih vesti bila je i pandemija koronavirusa. Ipak, izbori se smatraju većim mamcem za ovakav sadržaj jer je frekvencija lažnih vesti više rasla u trećem nego u prvom kvartalu ove godine. Kako se bliže izbori, pada pojava potpuno lažnih vesti i interakcija sa "običnim" vestima, dok interakcija sa manipulatorskim izvorima i dalje ostaje visokom. 

Spomenimo i da je Facebook, nakon gotovo decenije kritike na njegov račun, ovoge nedelje uveo politiku prema kojoj će sa svoje platforme uklanjati sav sadržaj u kojem se negira holokaust. To je doupna propisa protiv govora mržnje, na temelju koje je već sada, u drugom tromesečiju ove godine, sa Facebook-a uklonjeno 22,5 miliona pojedinačnih sadržaja. 

Nova politika kojom se zabranjuju antisemitski sadržaji ima za cilj obrazovati korisnike i boriti se protiv neznanja i aktivnog poricanja Holokausta, a nastala je u saradnji sa globalnim jevrejskim organizacijama koje imaju isti cilj.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.