Microsoft otkrio opasni ransomware koji napada Android uređaje

Bezbednosni stručnjaci Microsoft-a na kompanijskom blogu su objavili informacije i tehničke detalje o novoj vrsti ransomwarea, ucenjivačkog zloćudnog programa namenjenoga napadima na mobilne uređaje zasnovane na Android-u. Ovaj malware koristi se potpuno novim tehnikama koje ukazuju na nove pretnje, a primetna je i njegova konstantna evolucija. 

Pronađeni novi malware "posejan" je po raznim forumima i internet stranicama koje posetioce privlače raznim tehnikama socijalnog inženjeringa, nudeći im na primer "krekovane" verzije igra i aplikacija. Ono što je posebno opasno jest da je ransomware razvijen na način da uspešno izbegava postojeće zaštite. 

Jednom kada je korisnik preuzme na svoj uređaj, ova se vrsta zloćudnog programa nastanjuje na njegov ekran do sada neviđenim tehnikama – zloupotrebljava "Home" dugme, prostor za notifikacije u slučaju dolaznog poziva ili metodu za prebacivanje iz jedne aplikacije u drugu. Tako dolazi na vrh prikaza na ekranu, iznad svih drugih aplikacija i prozora, pa korisnik ne može da izbegne poruku koju mu autori ransomwarea žele poslati. 

Poruka koja ima cilj zastrašiti napadnutog vlasnika telefona i od njega ucenom dobiti novac najčešće je napisana tako da izgleda kao da ju je stvorila lokalna policija (vidljivo na priloženoj slici). Porukom žele da obaveste korisnika da je prekršio zakon i da mora da plati određenu kaznu, što, naravno, ne odgovara istini. 

Ova poruka se na ekranu prikazuje, zanimljivo, na temelju računanja koji radi algoritam mašinskog učenja namenjen "cropovanju" fotografija za optimalni prikaz istih na ekranu. Takva napredna tehnika prikaza nešto je što Microsoft-ovi stručnjaci do sada nisu susreli u mobilnom ransomwareu. Osim "otimanja" ekrana i onemogućavanja pristupa drugim aplikacijama, ovaj malware ne uništava niti kriptuje sadržaj telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.