Microsoft (ponovno) kupuje Nokiju?

Ako je verovati istraživačkoj kompaniji CCS Insights, istorija bi sledeće godine mogla da se ponovi, i to jednom od najglupljih oblika u zadnjoj deceniji. Naime, CCS Insights predviđa da bi Microsoft još jednom mogao da kupi – Nokiju. 

2013. godine, Microsoft nije kupio Nokia kompaniju u celosti, već samo njenu mobilnu diviziju, odnosno odeljenje koji se bavi proizvodnjom telefona sa pratećim uslugama, pod imenom Nokia Devices & Services. U vlasništvu Finaca ostala je Nokia Networks, dakle kompanija koja se bavi proizvodnjom mrežne infrastrukture i u međuvremenu je dodatno narasla. 

S obzirom na rast potražnje za novim mrežnim uslugama, a u jeku puštanja u rad prvih 5G mreža, Nokia je postala interesantna mnogima, a posebno Amerikancima, koji zapravo i nemaju ozbiljnog igrača u ovoj disciplini. S obzirom na američko-kineski trgovinski rat koji traje već neko vreme, najveći proizvođač mrežne infrastrukture na svetu – Huawei, izgubio je pristup američkom tržištu zbog optužbi Trumpove administracije o navodnom špijuniranju. 

Sam Trump je u nekoliko navrata već bio izjavio da bi SAD trebale da subvencionišu Nokiju i Ericsson (druga dva najveća proizvođača mrežne opreme na svetu), kako bi što pre izgradili američke 5G mreže, ali i izazvali Huawei na svetskom tržištu. S obzirom na sva ova događanja, CCS Insights predviđa da bi jedna ili više američkih kompanija sledeće godine mogle kupiti Nokiju, dakle kompaniju koja se bavi infrastrukturom (ne HMD koji koristi Nokia brand na svojim telefonima). 

Kao potencijalni kandidat ponovno se spominje Microsoft, a u igri je navodno i Intel. Hoće li američke kompanije uspeti u svom naumu, videćemo, ali s obzirom da se radi o pukim predviđanjima, ove informacije treba uzeti s dobrom dozom rezerve.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.