Muzika mržnje na Spotify-u i Deezer-u

Istraga platformi za streaming muzike koju je sproveo BBC, ukazala je na prilično velik broj rasističkih, antisemitskih i homofobnih pesama, nakon čega su navedene platforme započele veliku akciju čišćenja tih sadržaja.

Iako je teško proceniti koliko takvih sadržaja tačno ima na streaming platformama, BBC-evi istraživači su pronašli, kako kažu, "najmanje 20 pesama sa uznemiravajućim sadržajem". U pesmama koje su otkrili glorifikuje se filozofija o nadmoći arijske rase, koriste antisemitski stereotipi, pa čak i slavi holokaust. Više od 30 bendova povezanih sa raznim organizacijama klasifikovani su kao grupe mržnje od strane grupa za ljudska prava, a otkriveno je da su u nekim slučajevima naslovi pesma i albuma koji su sadržali reči poput "arijevac" i "belac" uklonili takve izraze u naslovima, ali je sadržaj pesama ostao nepromenjen. 

BBC ne želi da imenuje bendove i pesme koje sadrže takav govor mržnje kako ne bi pomogli ljudima u potrazi za takvim sadržajima. Vrlo često se radi o playlistama pesama i bendova koje su povezane sa NSBM (National Socialist Black Metal) podžanrom metala koji dolazi najčešće iz istočne Evrope i Rusije. 

Streaming platforme se protiv ovoga bore tehnologijom koja pronalazi sporne reči ili fraze u tekstovima pesama, ali takođe se oslanjaju i na prijave korisnika. "Stalno razvijamo, poboljšavamo i implementiramo tehnologiju za monitoring sadržaja na našem servisu koji je u suprotnosti sa našom politikom, uključujući sadržaje označene kao "sadržaj mržnje", navodi Spoitfy u svojem saopštenju vezanom uz otkrića BBC-a. 

Apple Music je izjavio da je uklonio većinu pesama na koje je ukazao BBC, dok se ostale nalaze pod istragom, a iz YouTube Music-a kažu da su naporno radili na razvoju odgovornih smernica kako bi definisali i jasno stavili do znanja koji je sadržaj neprihvatljiv ili kada umetničko izražavanje prelazi granice, dok je Deezer rekao da ne odobrava mržnju ili diskriminaciju i da postoji postupak za rešavanje tih problema.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.