Novi rekordi u iznosima potrošenima na mobilne aplikacije

Analitičari kompanije App Annie, specijalizovane za praćenje tržišta mobilnih aplikacija, objavili su izveštaj za treće tromesečije ove godine koje govori o povećanim izdvajanjima za mobilne aplikacije – naravno, usled pandemije koronavirusa. 

Trendovi koji su uočeni u prvoj polovini godine, kada je lockdown u svetu primorao mnoge da se prebace na rad od kuće, nastavili su se i u razdoblju od jula do septembra. Korisnici su, kaže analiza, u ova tri meseca preuzeli ukupno čak 33 milijarde novih mobilnih aplikacija na svoje uređaje, na što su potrošili za sada u jednom tromesečiju rekordnih 28 milijardi američkih dolara. 

Ovaj kvartal tako je zabeležio 20%-tni rast u prihodima u odnosu na isti kvartal prošle godine. Mesečno vreme provedeno pred ekranima mobilnih uređaja takođe je nastavilo da raste. U protekla tri meseca ono je iznosio ukupno oko 180 milijardi sati mesečno, što je porast od 25% u odnosu na prošlogodišnje podatke. 

Kada se podaci podele po mobilnim platformama, vidljivo je da je Google-ov Play Store zabeležio porast od 10% u preuzimanju mobilnih aplikacija. Na njega otpada gotovo 25 od 33 milijardi novih preuzimanja. 

Ostalih nešto manje od 9 milijardi aplikacija preuzeto je sa Apple-ovog App Store-a, koji je u promatranom razdoblju zabeležio nešto veći porast broja preuzimanja, odnosno 20%.
Ako pak promatramo prihode, situacija je obrnuta. 

Google-ova prodavnica aplikacija napravila je prihod od 10 milijardi dolara (uz porast od 35%), dok je Apple-ova zaradila više, čak 18 milijardi dolara, ali uz nešto sporiji rast, koji je iznosio 20% u odnosu na isti period 2019. godine. Razlike među glavnim OS-ovima vidljive su i u vrsti aplikacija koje se sa njih preuzimaju. Na Play Store-u na igre otpada 45% preuzimanja, u poređenju sa tek 30% igara koje korisnici traže na App Storeu. 

Na prvom mestu najtraženijih aplikacija i dalje je TikTok, a slede ga Facebook i WhatsApp. Aplikacija za video konferencije Zoom pala je sa drugog na četvrto mesto. 

Ako se gledaju podaci o aktivnim korisnicima, Facebook je i dalje nedodirljiv. Njihove aplikacije Facebook, WhatsApp, Messenger i Instagram drže prva četiri mesta, a slede ih Amazon, Twitter, Netflix, Spotify, i naravno, TikTok.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.