SAD dozvoljavaju poslovanje sa Huawei-jem, samo ne za 5G opremu

Određeni broj američkih kompanija u ICT i telekomunikacionom sektoru, koje žele da sarađuju sa kineskim Huawei-jem i prodaju im svoje komponente uprkos sankcijama, od nedavno to mogu da učine. Proteklih dana je, saznaje Financial Times, nizu američkih i svetskih kompanija iz SAD-a stiglo odobrenje za nastavak poslovanja sa Huawei-jem. 

S takvim razvojem situacije, kompanije koje barataju američkom tehnologijom smiju je staviti na raspolaganje kineskom koncernu, na primer prodaju im čipove namenjene mobilnim uređajima – ali, pod jednim bitnim uslovom. 

Preduslov da bi smeli da posluju sa Huawei-jem i prodavati im svoje komponente jesta da se one ne koriste u izradi 5G opreme, odnosno da ne podržavaju 5G tehnologiju. Tako su, na primer, sankcije SAD-a ukinute za OLED ekrane koje Samsung isporučuje Huawei-ju, ili pak CMOS senzore koje za Huwei proizvode japanski Sony ili kineski OmniVision, koji ima sedište u Kaliforniji. 

Najveći američki proizvođači silicijumskih čipova, Qualcomm i MediaTek, mogli bi takođe do kraja godine da dobiju dozvolu za nastavak saradnje sa Huawei-jem. Analitičari smatraju da je ovo korak u pozitivnom smeru i da SAD i dalje žele da zadrže Huawei kao trgovinskog partnera, šaljući poruku da pretnja nacionalnoj bezbednosti, koju su ranije isticali kao razlog za sankcije, očito nije toliko izražena. 

Odkako je Huawei dospio na "crnu listu" kompanija sa kojima SAD strogo kontroliše sve transakcije, dozvole za saradnju sa njima zatražilo je 300-tinjak kompanija. Otprilike svaki treći takav zahtev je do sada i odobren.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.