SAD i Kina ovog meseca navodno tuže Google

Dve zaraćene strane u američko-kineskom trgovinskom ratu ipak se slažu u nekim stvarima. Prema izveštajima objavljenima prošle nedelje, SAD i Kina bi do kraja meseca trebali da pokrenu postupke protiv Google-a zbog kršenja zakona o konkurenciji. 

Meta SAD-a je Google-ova proetraga, dok će se postupak u Kini navodno baviti Android-om. Ministarstvo pravosuđa SAD-a već 14 meseci istražuju Google pokušavajući da otkriju da li tehnološki div zlouporabljava svoju dominantnu poziciju na tržištu internet pretrage, gde Google navodno prednost daje svojim prozivodima i novčanim potporama održava monopolističku poziciju, gde je kao primer navedeno plaćanje Apple-u da iOS koristi Google kao zadatu pretragu. 

Ovi potezi otežavaju tržišno takmičenje ostalim pretraživačima i omogućavaju Google-u da preko svoje platforme promoviše sopstvene proizvode, čime se otežava tržišno takmičenje konkurentskih proizvoda. 

EU i pojedinačne zemlje su već više puta kažnjavale Google, tako da i američko pravosuđe ima dobre presedane koje može da prati. Sa suprotne strane sveta, Kina vuče identične poteze. Prema informacijama koje stižu iz Kine, od 2019. Kina prati Google-ovo ponašanje prema Huawei-ju i dominantnu poziciju Google-ovog Android-a na tržištu operativnih sistema za smartfone. 

Prigovor na Google uložio je sam Huawei, a Kina će isto tako u obzir uzeti postupke SAD-a protiv SMIC-a i TikTok-a. Dobro je pitanje koliki uticaj Kina ima na Google uzimajući u obzir da proizvođači u Kini koriste "Open Source" verziju Android-a bez Google usluga i da je većina Google-ovih proizvoda zabranjena u Kini. 

Ono što bi Kina mogla, jeste da u slučaju izdavanja kazne iskoristi činjenicu što i Google deo svojih proizvoda proizvodi u Kini ili, po uzoru na američku listu entiteta, zabrani kineskim kompanijama da posluju sa Google-om, što bi naravno bio dosta radikalan potez uzimajući u obzir da tržištem Android smartfona dominiraju kineski proizvođači Huawei, Xiaomi i BBK Grupa, dok je jedini konkurentan nekineski proizvođač Android-a Samsung. 

SAD i Kina bi postupke mogli da pokrenu već ove nedelje, kada ćemo saznati i više detalja kako Google iskorišćava svoj dominantni tržišni položaj.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.