SAD nametnuo sankcije SMIC-u

Prema pisanju Financial Times-a, američko ministarstvo trgovine nametnulo je sankcije kineskom proizvođaču poluprovodnika SMIC-u. SMIC je trenutno najveći kineski foundry, a među najznačajnijim klijentima bio mu je Huawei, kojeg su američke sankcije ograničile od dobave čipova, ali i Qualcomm, koji uskoro planira premeštanje narudžbi tajvanskim bloketarama. 

SMIC trenutno nije uvršćen na notornu listu entiteta, na kojoj se nalaze kompanije sa kojima američke kompanije i kompanije koje koriste američku tehnologiju mogu da sarađuju samo uz dozvolu SAD-a. 

Sankcije nametnute SMIC-u zahtevaju od SMIC-ovih dobavljača da za određene sirovine dobiju dozvolu američke administracije. Reč je o blažim sankcijama u odnosu na Huawei, pa i dalje nije poznato kako će se sankcije implementirati. 

U 2019. godini, SMIC-ov globalni udeo na područiju isporuke čipseta bio je oko 5% za proizvode novije generacije i oko 10% za proizvode starije generacije. SMIC navodno ima samoodrživu prozivodnju čipova u 40nm varijanti koja ne zavisi o stranim dobavljačima, a trenutno 14nm varijanta (čipovi koje naručuje i Qualcomm) su vrhunac masovne proizvodnje ove kineske bloketare, koja radi na 7nm procesu pod imenom N + 1 koji bi trebao da bude iskorišćen u masovnoj proizvodnji sledeće godine. 

Ove sankcije te planove sigurno ugrožavaju. Japanski Nikkei javlja da SMIC pojačano povećava zalihe američkih, evropskih i japanskih proizvoda i da sa ostalim kineskim proizvođačima radi na zajedničkim zalihama proizvoda čiji bi uvoz uskoro mogao da bude zabranjen. To uključuje i mašine za proizovdnju kao i sirovine. Razlog uvrštavanje SMIC-a prema američkom ministartstvu trgovinu jeste što izvoz SMIC-u predstavlja neprihvatljiv rizik da konačni proizvodi budu korišćeni u vojne svrhe. 

Ne treba puno iščitavati ovo objašnjenje jer je SMIC samo jedna od karika u lancu kineskih kompanija koje ugrožavaju dominaciju Zapada u tehnološkom sektoru i time promovišu kineske nacionalne interese, a kako se američko-kineski trgovinski rat već transformisao u tehnološki rat, koji osim hardvera obuhvata i softver, pitanje je vremena kada će SMIC završiti na listi entiteta i biti suočen sa istim problemima kao Huawei.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.