Tim Cook dobio ogroman bonus da ostane u Apple-u još 5 godina

Tim Cook ove je godine značajno profitirao od porasta vrednosti Apple-ove deonice. Kada je ona probila nivo od 467 dolara, a Apple dostigao nivo tržišne valuacije od čak 2 biliona dolara, i osobna imovina prvog čoveka kompanije značajno je porasla. 

Tada je Cook prvi puta službeno ušao na Bloombergovu svetsku lestvicu milijardera, a stanje na njegovom računu dodatno će se popraviti i u narednim godinama. Odlukom uprave Apple-a Cooku je dodeljeno novih 333.987 deonica Apple-a, trenutne tržišne vrednosti preko 38 miliona dolara. Ali, uz ovaj izdašni bonus ide i "kvaka" – Cooku će deonice pripasti tek u trogodišnjem razdoblju od 2023. do 2025. godine. Ovime ga kompanija očito želi vezati uz sebe na još pet godina, gledano od sada. 

U izveštaju poslatom Komisiji za vrednosne papire (SEC) stoji da je "Tim doneo neuporedivu inovativnost i fokus svojoj ulozi CEO-a i pokazao šta znači voditi sa vrednostima i integritetom". 

Ovo je, pišu, prva vanredna dodela deoničkog bonusa Cooku u gotovo deset godina, a u skladu je sa njegovim nastupom. Kompanija službeno izražava i nadu da će Cook sa velikim optimizmom nastaviti da vodi Apple i u narednim godinama. 

 Osim ovog predodređenog bonusa, prvi čovek Applea ima priliku da zaradi i dodatnih 667.974 deonica u istom razdoblju. Ovo dodatno sticanje deonica je vezano uz finansijske ciljeve kompanije. Računica pokazuje da bi, uz povoljan razvoj situacije i porast vrednosti dionice, Cook mogao kroz pet godina dobiti više od milion deonica, odnosno čak i više od 100 miliona dolara u deonicama kompanije koju vodi. 

Inače, milijarder Cook u obliku redovne plate je prošle godine zaradio 3 miliona dolara, u novčanim bonusima isplaćeno mu je dodatnih 7,7 miliona, a ako tome dodamo i redovne bonuse u deonicama koje Apple svake godine dodeljuje svojim direktorima, Tim Cook je u 2019. od Applea dobio oko 125 miliona dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.