Xiaomi u 3. kvartalu prestigao Apple i postao 3. najveći svetski proizvođač smartfona

Prema podacima Canalys-a, u 3. kvartalu 2020. godine, u svetu je prodato ukupno 348 miliona smartfona, što predstavlja zanemariv pad od 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prvo mesto i dalje drži Samsung sa 80,2 miliona isporučenih primeraka (rast od 2%), čime je zauzeo tržišni udeo od 23%. 

Drugi na lestvici sa 51 milionom isporučenih uređaja i tržišnim udelom od 14,9% je Huawei, koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvario pad prodaje od čak 23%, što je i razumljivo s obzirom na nametnute sankcije od strane SAD-a. 

Iznenađenje dolazi na trećem mestu, koje je pretekavši Apple, zauzeo Xiaomi. S isporukom od 47,1 milion uređaja i rastom od neverovatnih 45% u odnosu prošlogodišnji 3. kvartal, zauzeo je 13,5% globalnog tržišta, dok je Apple pao na četvrto mesto, isporučivši 43,2 miliona iPhone-a, tj. 1% manje nego prošle godine, što je rezultovalo tržišnim udelom od 12,4%. 

Peti na listi je Vivo sa 31,8 miliona isporučenih uređaja, čime je zauzeo 9,1% tržišnog udela. Ostali proizvođači zajedno su prodali 94 miliona smartfona i kumulativno drže najveći tržišni udeo – 27%, što opet upućuje na postojanje velikog broja brendova, ali i onih koji nisu uključeni u ovu top 5 lestvicu, kao npr, Oppo i drugi brendovi (OnePlus, Realme) BBK Electronics grupe, iako su ucrtani na gornji grafikon.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.