Amazon novim patentom želi da zaustavi pirateriju

Amazon, najveća svetska internet prodavnica, ali i jedan od najjačih igrača u područiju video streaminga, predao je još u martu 2018. godine patentnu prijavu koja im je ovoga meseca i odobrena, a pokriva područije streaming piraterije. 

Zadatak ove tehnike jeste da otkrije osobe koje u javnost puštaju ilegalne kopije video sadržaja koji se može gledati putem streaming platformi, na primer Amazon Prime Videa. Stvar funkcioniše tako što se u sadržaj koji se reprodukuje dinamički dodaju nevidljive digitalne personalizirane oznake. U slučaju da neko "ripuje" takav video zapis sa online platforme, ne znajući kako i gde su "vodeni žigovi" umetnuti, te ga kasnije pusti u distribuciju ilegalnim kanalima, naknadna analiza otkrila bi identitet osobe koja je to učinila. 

Skriveni zapis u svakoj pojedinoj digitalnoj kopiji filma ili serije bez greške bi otkrio identitet osobe koja je piraterizovala taj sadržaj (tj. korisnički nalog koji je reprodukovao taj video), kao i uređaj putem kojeg je to učinjeno, stoji u patentu. To bi dovelo do lakog otkrivanja pirata, ali borba za autorska prava samo je jedna od primena patentirane tehnologije. 

Druga primena koju u Amazon-u vide kao korisnu jeste isto takvo dinamičko ubacivanje identifikatora u reklame ili druge promotivne sadržaje (foršpane pre filmova i slično). Takvi digitalno označeni sadržaji na temelju ovih bi se informacija kasnije mogli detaljnije pratiti. Ispitivanjem korisnika i analizom prikazanog sadržaja mogao bi se istraživati njegov uticaj na gledaoce, piše u patentu, iako se anti-piratska primena čini značajno bitnijom. 

U detalje se, naime, opisuje kako bi se identifikovao korisnik koji ilegalno distribuira video zapis skinut s Amazon-ove streaming usluge na YouTube-u ili drugde. Cilj je da dinamičko ubacivanje oznaka bude nevidljivo ljudskom oku, ali da se može otkriti čak i ako pirat kamerom snimi video zapis sa streaminga i dalje distribuira takvu "cam" verziju. Amazon opisuje da njihova tehnologija može biti primenjena i na prenosima raznih događaja uživo, koji se takođe često ilegalno prenose putem Interneta. 

Za sada nije poznato da li je Amazon već počeo da koristi ovu metodu dinamičkog označavanja digitalno streamanog sadržaja i hoće li je ustupiti i drugim video distributerima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.