Apple plaća kaznu za iPhone batterygate

Pre 4 godine 33 američke savezne države tužile su Apple zbog toga što je nadogradnjama softvera prouzrokovao usporavanje rada iPhone 6, 7 i SE telefona milionima korisnika, a taj slučaj je nazvan "batterygate". 

Apple je dugo odbacivao optužbe, izjavivši da je doista došlo do usporavanja rada tih uređaja, ali da je to bilo isključivo s ciljem produžavanja trajnosti njihovih baterija, a ne zato da korisnike nateraju na kupovinu novih modela. 

Državni advokat Arizone Mark Brnovich ovih je dana javno objavio sudski spis u kojem piše da je prema izvidima istražitelja ustanovljeno da su mnogi korisnici odlučili da je najbolji način za poboljšanje performansi kupovina novijeg modela iPhone-a i da je Apple u potpunosti bio svestan uticaja ovog slučaja na povećanje prodaje. 

Iako ne želi da prizna da je ičime kršio zakon, Apple je odlučio da pristane na nagodbu po kojoj će platiti 113 miliona dolara kazne, a obvezao se da će u sledeće tri godine pružati istinite informacije o sistemu power managementa iPhone-ova na svojoj web stranici, u obaveštenjima o softverskim nadogradnjama i u podešavanjima iPhone-a. 

Ova nagodba dolazi nakon nedavne nove tužbe koju je podneo Epic Games, u kojoj se navodi da je Apple u svom App Store-u smanjio provizije koje uzima od developera znatno ispod tržišne vrednosti, kako bi privukao developere da rade za njega i time stavio u nepravedni položaj druge online prodavnice aplikacija poput Epic Games Store-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.