Apple predstavio M1 procesor i prve Mac-ove temeljene na njemu

Apple je na jučerašnjem "One more thing" događaju predstavio svoj prvi SoC za laptopove temeljen na ARM arhitekturi, kao i prve Mac-ove koji će biti isporučeni sa novim čipom. Isto tako, objavljeni su detalji kako će funkcionisati sofver na Mac-ovima sa ARM-om, odnosno promene koje donosi nadolazeća Big Sur nadogradnja. Novi Apple-ov SoC za računare naziva se Apple M1. 

Reč je o čipsetu proizvedenom u 5nm procesu koji se sastoji od 8-jezgrenog procesora i grafičkog koprocesora. Tu je ugrađen i Apple-ove Neural Engine za mašinsko učenje, integrisani ISP (eng. Image Signal Processor), kao i Secure Enclave koprocesor za sigurnosne ključeve, kojeg su do sada određeni MacBook uređaji imali preko zasebnog T1 ili T2 čipa. 

Apple se hvali odličnim "performansama po wattu" novog procesora i grafičkog čipa, koje su znatno bolje od "najnovijeg procesora/integrirane grafičke na laptopima", iako nije precizirano koji je konkurentski čip u pitanju. S novim čipom dolazi i nova radna memorija koju Apple naziva "unified memory", a prema za sada dostupnim informacijama reč je o sopstvenom RAM rešenju koje kombinuje memoriju velike propusnosti i male latencije. 

Mac OS Big Sur donosi podršku za M1 kao i novitete po pitanju rada sa aplikacijama. Naime, sve do sada napisane aplikacije za macOS pisane su za x86 arhitekturu i kompajliraju se u binarni kod za Intel-ove procesore. Apple je tako predstavio "Universal Apps", odnosno univerzalne aplikacije čiji su kreatori isto tako prilagodili aplikacija za Apple M1 procesor. 

Tako će ista aplikacija na MacBook-u sa Intel-om koristiti x86 verziju programa, a na MacBook-u sa M1 procesorom, ARM verziju. Svi programi koji nemaju M1 verziju će se normalno izvršavati na uređajima sa M1 procesorom zahvaljujući projektu Rosseta 2. To znači da je zadržana potpuna kompatibilnost, a tokom prezentacije Apple je naveo da će se neki programi možda i bolje izvršavati u emulatoru, nego nativno. 

Spomenuto je i da M1 i BigSur donosi 50% brže izvršavanje JavaScript-a u Safari-ju. Isto tako, sve aplikacije za iPhone i iPad biće dostpune na MacBook-ovima sa M1 čipsetom, što nije iznenađujuće imajući na umu da je reč o jednoj arhitekturi koja se sada nalazi na svim Apple-ovim kategorijama uređaja. 

MacOS Big Sur službeno će biti dostupan 12. novembra, odnosno u četvrtak. Prvi Apple uređaji koji koriste novi M1 čip su novi MacBook Air, novi Mac Mini i novi MacBook Pro. MacBook Air dolazi u vizuleno istom kućištu sa 13-inčnim Retina ekranom i M1 čipom. Novi Air je 3,5 puta brži od prošle generacije i ima 5 puta veće grafičke performanse. Nema ventilatora, a omogućava 15 sati surfanja ili 18 sati reprodukcije vide ozapisa (6 više nego prethodnik) na jednom punjenju. 

Naravno, radi se o deklarisanim vrednostima, a prve recenzije će pokazati kako će to izgledati u praksi. Koristi ISP na M1 čipu za bolje fotografije i video pozive prednjom kamerom, a tu je i senzor otiska prsta, odnosno TouchID. Početna cena ostaje jednaka, odnosno 999 dolara za američko tržište za konfiguraciju sa 8GB RAM-a i 256GB SSD. 

Recimo i to da je novi SSD 2x brži nego na prethodniku, zahvaljujući novom kontroleru i naprednijoj flash memoriji. Novi Mac Mini zadržao je isti izgled, ali iznutra ga pokreće novi M1 čip. To Mac Miniju prema Apple-ovim merenjima daje 3 puta veće procesorske i 6 puta veće grafičke performanse u odnosu na prethodnu generaciju. Početna memorijska konfiguracija uključuje 8GB RAM-a i 256GB SSD, a cena iznosi 699 dolara za američko tržište, što je 100 dolara manje od prethodnika. 

Apple je najavio i novi MacBook Pro 13″, koji takođe koristi M1 čip i ima sve blagodati koje donosi. Početna konfiguracija takođe dolazi sa 8GB RAM-a, odnosno unified memory i 256GB SSD. Apple tvrdi da je novi MacBook Pro 2,8 puta brži i ima 5 puta brže grafičke performanse od starog. Na jednom punjenju moguće je izvući 17 sati surfovanja, odnosno 20 sati gledanja video zapisa, što je 10 više nego kod prošle generacije. Naravno, i ovde se radi o deklarisanim vrednostima. Početna cena ostaje ista, odnosno 1299 američkih dolara za američko tržište. Novi Mac-ovi već sada mogu da se naruče na američkom tržištu, a isporuke kreću sledeće nedelje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.