Apple smanjio App Store naknadu malim izdavačima sa 30% na 15%

Apple je juče objavio novu incijativu za podsticanje malih izdavača na App Store prodavnici. S početkom od 1. januara 2021. godine, svi novi izdavači i oni kojima su prihodi od App Storea u prošloj godini bili manji od milion dolara plaćaće prepolovljenu naknadu od 15%, umesto dosadašnjih 30% prihoda ostvarenih preko Apple-ove prodavnice. 

Ovim potezom Apple želi da pomogne malim i nezavisnim izdavačima i programerima u nesigurnom ekonomskom okruženju u kojem se nalazimo, navode u službenoj obavi. Iako to zvuči lepo i pohvalno, sumnju na Apple-ovu nameru baca izveštaj predat SEC-u za prošli godišnji finansijski period u kojem Apple navodi deoničarima da će smanjenje naknade oslabiti Apple-ove finansijske rezultate. 

Sada je Apple napravio potez koji je sam proglasio da je protiv interesa deoničara.Nagađa se da pravi razlog nije altruizam, nego ostvarivanje nekakvih bodova kod raznih regulatora koji Apple istražuju zbog zloupotrebe tržišne pozicije, odnosno monopola kojeg imaju nad distribucijom aplikacija na iOS platformi. 

Epic je ovo leto objavio pravni i medijski rat Apple-u zbog, po njima, visoke naknade od 30% i ograničavanja u korišćenje Apple-ovog mehanizma za plaćanje. Spotify je Apple tužio Evropskoj Komisiji tvrdeći da nisu konkurentni u App Store-u kada Apple-ov Apple Music ne treba da plaća naknadu, niti bolje pozicije, odnosno oglase u prodavnici. 

U svakom slučaj, ovaj potez razveseliće sve nove iOS programere i one koji godišnje ne zarade više od milion dolara od svojih iOS aplikacije. Plaćanje upola manje naknade sigurno će pomoći svima koji se žele probiti u App Store-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.