EU parlament izglasao predlog za garantovanje prava potrošača na popravak uređaja

Evropski parlament je ove nedelje usvojio rezoluciju o "Održivom jedinstvenom tržištu" gde se traži donošenje regulacije koja bi potrošačima omogućila lakše popravljanje uređaja, pronalazak zamenskih delova i lakšu prodaju, odnosno kupovinu polovnih uređaja. 

Već više godina u Evropi i SAD-u pokret "Right to repair" dobija na važnosti, kako iz perspektive potrošača koji prema istraživanju Eurobarometra (77%) preferiraju da poprave uređaj, nego da ga zamene, ali i iz perspektive zaštite okoline, odnosno odlaganja e-otpada. 

Rezolucija poziva na to da prozivođači osiguraju dovoljnu količinu delova te da svoje uređaje učine popravljivima. Tu bi najdalje išao usvojeni predlog o uvođenju oznaka popravljivosti na pakovanju proizvoda. 

Neke evropske zemlje poput Francuske već imaju spremne zakone za uvođenje "indeksa popravljivosti" od početka 2021. godine, tako da ćemo na tom tržištu videti kako će oznaka funkcionisati u praksi. Isto tako, rezolucija ponovno naglašava zahtev za korišćenje istog ulaza i kompatibilne tehnologije punjenja na uređajima. 

EU već godina najavljuje isti standard za punjenje, ali u praksi od toga nema praktično ništa, kako zbog različtih standarda (USB, Lightning), tako i zbog različitih specifikacija unutar istog standarda (USB-C 2.0, 3.0, 3.1 itd.). Dalje, zabranjuje se proizvođačima bilo kakav mehanizam ubijanja proizvoda nakon isteka garantnog roka i poziva se na recikliranje elektronskih proizvoda iz kojih se mogu izvući sirovine za ponovnu upotrebu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.