Exynos 1080 je prvi Samsung-ov 5 nm čip

Samsung je predstavio svoj prvi 5-nanometarski SoC procesor Exynos 1080 koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Vivo. Novi čip će se naći u brojnim uređajima sledeće godine, a jedna od zanimljivih funkcija je da dolazi sa mmWave 5G modemom koji je dizajniran zbog podrške za frekvencije koje se koriste u Kini. 

Prema neslužbenim informacijama iz procurelih izvora bliskih Samsung-u, novi procesor bi trebao da debituje u za sada neimenovanom telefonu brenda Vivo. Što se specifikacija tiče, procesor sadrži osmojezgreni čip koji uključuje jednojezgreni 2,8 GHzA78, uparen sa još tri jezgra A78 takta 2,2 GHz. 

Na drugoj polovini čipa pronaći ćete četverojezgreni A55 koji radi na 2,0 GHz i Mali G78 GPU koji će podržavati QHD ekrane do 90 Hz. 

Samsung-ova proizvodnja 5 nm čipa znači da TSMC više ne drži monopol nad 5 nm tehnologijom proizvodnje, pa bismo u budućnosti mogli da vidimo efikasnije čipove svih proizvođača telefona. Ako se pitate šta 5 nm znači korisnicima, morate znati što su vam tranzistori manji, vaš telefon postaje brži i energetski efikasniji. To je trenutno velika i važna stvar, kada prelazak na 5G korisnicima prazni baterije telefona brže nego ikad pre. 

Stoga je i Apple razvio i nedavno predstavio svoj 5 nm SoC M1 za laptopove, koji donosi više snage uz manju potrošnju energije, sa idejom manjih, tanjih uređaja sa dugim trajanjem baterije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.