Hotelskom lancu Marriott značajno smanjena kazna zbog kompromitovanja podataka

Hotelska grupacija Marriott krajem 2018. godine otkrila je da je bila žrtva hakera koji su im upali u računarske sisteme i odande ukrali privatne podatke o (tada se mislilo) 500 miliona ljudi koji su odsedali u luksuznim hotelima Marriott International-a, ali i lanaca Starwood, Westin, Sheraton, Ritz-Carlton i Le Méridien. 

Ovaj bezbednosni incident rezultovao je i visokom kaznom, određenom prema GDPR-u, koju je britanski regulator ICO odredio prošle godine – Marriott je prema njoj trebao da plati čak 99,2 miliona funti zbog nedovoljno bezbednog upravljanja privatnim podacima. Ali, iz ove hotelske grupacije su se na tu odluku službeno žalili, pa je sada ICO objavio da su kaznu na kraju značajno umanjili. 

Marriott je, prema novoj odluci, dužan da plati "samo" 18,4 miliona funti, odnosno preko 80% manji iznos nego što je bio prvobitno određen. Smanjenje kazne uzima u obzir da je kompromitovano nešto manje podataka. Procenjuje se da su hakeri pristupili privatnim podacima oko 339 miliona ljudi, ali točan broj je nemoguće znati zbog duplikata zapisa. 

Dalje, do smanjenja kazne dovela je i činjenica da je Marriott odmah po otkriću hakovanja obavestio sve nadležne i oštećene, postupao prema zakonima i da su njegovi predstavnici iskazali žaljenje zbog incidenta. 

Dodatno, "popust" na kaznu Marriott je dobio i zbog činjenice da je od ovog incidenta implementirao zaštitne sisteme koji osiguravaju podatke, ali i da im je poslovanje otežano usled pandemije koronavirusa. 

Sve to ICO je uzeo u obzir i smanjio kaznu s inicijalnih 3% od globalnih prihoda grupe Marriott u 2018. godini na nešto manje od 0,6%. Na kraju će hotelska grupacija platiti tek oko 7 dinara za svakog gosta čije podatke su im hakeri ukrali. Nedovoljno dobro čuvani podaci uključivali su imena gostiju, njihove kontakt podatke, brojeve pasoša i podatke o dolascima i odlascima u hotelima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.