Povećanje proizvodne iPhone-a u nekim kineskim gradovima uzrokovalo zagađenje vazduha

Pošle nedelje analitičke kompanije objavile su podatke za globalno tržište pametnih telefona koji su pokazali da je Apple pao na četvrto mesto, iza Samsung-a, Huawei-ja i Xiaomi-ja. Ali Tim Cook i ekipa nisu baš zabrinuti jer su svesni da je prodaja pala zbog činjenice da se nova generacija iPhone-a nije, kao što je to uobičajeno, pojavila u prodaji u septembru, već u oktobru, što bi trebalo da se prikaže u brojkama za poslednji kvartal. 

U poslednja dva meseca ove godine Apple očekuje veliku potražnju za svojim telefonima, a u skladu s tim ubrzana je proizvodnja novih modela iPhone-a u kineskim fabrikama. To se ubrzanje proizvodnje, prema analitičarima Morgan Stanley-ja, može pratiti i na neke zanimljive i nekonvencionalne načine - praćenjem zagađenja vazduha. 

Naime, u kineskim gradovima uz koje se nalaze fabrike u kojima se proizvode Apple-ovi telefoni u poslednje vreme je povećano zagađenje vazduha. Ti parametri se povezuju sa povećanom industrijskom aktivnosti, a u ovom slučaju radi se o aktivnostima vezanim uz iPhone 12. Iz Morgan Stanley-a kažu kako su do podataka o kvalitetu vazduha došli putem neprofitnih platformi koje prikupljaju i objavljuju te podatke u Kini te koje prate količinu azot-dioksida koji je, prema Evropskoj svemirskoj agenciji, prvi indikator povećane industrijske aktivnosti. To je posebno vidljivo u Zhengzhou, tzv. "gradu iPhone-a" u kojem je zagađenje skočilo mesec dana kasnije u odnosu na uobičajeno razdoblje - što se takođe poklapa sa jednim mesecom zakašnjenja u predstavljanju i početku prodaje iPhone-a 12. Slično je i u Chengdu i Chongqingu u kojima je proizvodnja u porastu u poslednje vrijeme, dok je u Shenzhenu najveći porast zabeležen u septembru. 

S obzirom na to da su u prodaji samo dva od četiri uređaja koja je Apple predstavio, za očekivati je kako će se to zagađenje, odnosno povećanje industrijske aktivnosti nastaviti i dalje kako bi se zadovoljili veliki apetiti ljubitelja iPhone-a koji bi tokom novembra i decembra mogli da navale na nove modele.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.