Stari Android uređaji sledeće godine biće u velikom problemu

Korisnici Android pametnih telefona starije generacije suočavaju se sa brojnim problemima. Iako im uređaj i dalje radi, više ne mogu da ažuriraju operativni sistem i mnoge aplikacije, pa time automatski postaju ranjivi na bilo kakve hakerske napade i zlonamerne programe. 

Međutim, čini se kako korisnike takvih uređaja očekuje još jedan hladan tuš. Od septembra 2021. godine, velik broj internet stranica više neće biti dostupan za starije pametne telefone i to zbog digitalne verifikacije odnosno načina na koji se proverava verodostojnost neke internetske stranice. 

Let's Encrypt, telo koje izdaje digitalne sertifikate godinama je izdavalo temeljni certifikat ISRG Root X1, koji se dodatno potvrđuje korišćenjem sertifikata IdenTrust DST Root X3, a koji se nalazi u svim velikim operativnim sistemima.Ali, partnerstvo između Let's Encrypt-a i IdenTrusta ističe 1. septembra 2021. godine i ne planiraju da ga obnove. To u prevodu znači da će svi internet browseri i operativni sistemi koji koriste IdenTrusove sertifikate imati problema sa prikazivanjem otprilike trećine svih stranica na internetu koje koriste Let's Encrypt sertifikate. 

Radi se o uređajima koji koriste Android 7.1 Nougat ili raniji, odnosno uređajima koji su proizvedeni ili kupljeni pre decembra 2016. godine. U Google-u procenjuju kako bi se to moglo odnositi na prilično velik broj uređaja sa Androidom (kako telefona tako i tableta), pa bi se na njima, umesto internet stranica, mogle pojavljivati greške. Prema podacima iz septembra 2020. oko trećine Android uređaja još uvek koristi Android 7.1 ili raniji. 

Za očekivati je da će se taj broj smanjiti do septembra sledeće godine, ali ipak možemo govoriti o desetinama miliona Android uređaja koji će biti pogođeni. Korisnici koji u međuvremenu ne kupe novi uređaj sa novijom verzijom Android-a, odnosno žele da nastave da koriste svoj stari uređaj, mogu da instaliraju Firefox Mobile internet browser za pametne telefone koji će im omogućiti da još neko vreme mogu mirno da surfuju internetom na svom uređaju. 

Ako niste sigurni koju verziju Android-a koristite na svom uređaju, najjednostavnije je da je sami proverite. Zavisno od proizvođača i verzije Android-a, taj se podatak nalazi u Podešavanjima/Settings, pod O telefonu/About phone.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.