Trumpova vlada zaboravila na zabranu TikTok-a, pa sve odložila

Situacija koju je izazvao uskoro bivši američki predsednik Donald Trump, kada je u septembru krenuo u ofanzivu protiv TikTok-a i najavio njegovu zabranu, sada bi mogla da se tiho završi, kao da se nikada ništa nije dogodilo. 

Naime, nakon što su prošli predsednički izbori, Trumpova administracija više se bavi negiranjem njihovih rezultata i pokušajima pravnog osporavanja gubitka izbora, pa su, kako se čini, zaboravili da moraju da donesu određene odluke vezane uz TikTok. 

Ove nedelje, 12. novembra, istekao finalni rok za prodaju TikToka, tj. njegovog američkog dela poslovanja. Ta prodaja se, pak, nije dogodila jer pregovori sa Oracle-om i dalje nisu završeni. Iz ByteDance-a su ranije bili zatražili produženje roka za finalizaciju dogovora, međutim usled trke oko izbora nikakav odgovor od nadležnih nisu dobili. 

Kako je došao, i prošao krajnji rok, oni su se našli u situaciji da ne znaju da li smeju i dalje da posluju u SAD-u ili ne, hoće li biti izbačeni iz prodavnica aplikacija ili ne, kao i slede li im ikakve sankcije. Ponovljenim dopisom ove nedelje su podsetili odgovorne i pitali kako stoje stvari, a čak su se obratili i sudu u želji da zaštite radna mesta vezana uz poslovanje u SAD-u. Jedini odgovor koji su potom dobili je onaj Ministarstva trgovine, u kojem stoji da su odredbe usmerene protiv TikTok-a "na čekanju do raspleta pravne situacije". 

Rok za odluku je produžen za dodatne dve nedelje, do 27. novembra, ali za sada izgleda kako će i on biti produžen – možda i u nedogled. To bi značilo da TikTok ostaje i dalje legalan u SAD-u, da Trump verovatno nema nameru da ga zabrani pre smene vlasti, a i da "pretnja nacionalnoj bezbednosti", koja je bila navedena kao glavni razlog zabrane, ipak nije toliko ozbiljna. Ili da uopšte ne postoji, nego da ju je Trump izmislio - ne bi mu bilo prvi put.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.