Uslovi korišćenja nekih do najpopularnijh aplikacija dugački su poput romana

Da li ste ikad pročitali Uslove korišćenja neke aplikacije ili računarske programe? I pri tome mislimo na ceo dokument, a ne samo prvih nekoliko rečenica? Studija koju je sproveo BBC analizirala je koliko su dugački Uslovi korišćenja nekih od najpopularnijih aplikacija koje milioni (pa čak i milijarde) koriste širom sveta. I rezultati su zaista impresivni. 

Kad bi se netko uhvatio čitanja svih Uslova korišćenja 13 najpopularnijih mobilnih aplikacija na engleskom jeziku, među kojima su TikTok, WhatsApp i Zoom, trebalo bi mu ukupno 17 sati i pet minuta. Pri tome bi ukupno pročitao 128 415 reči što je duže od bilo kojeg od prva tri romana o Harryju Potteru odnosno u rangu sa klasicima poput "Razum i osećaji" Jane Austen te "Schinlerova lista" Thomasa Keneallyja. 

Rekorder u dužini Uslova korišćenja je Microsoft Teams sa 18 282 reči za što je u proseku potrebno dva i po sata čitanja. Prate ga Candy Crush (14 189), Twitter (11 022) i Facebook (8 588). Samo za poređenje, Uslovi korišćenja Facebooka na srpskom jeziku imaju nešto više od 4100 reči, ali tu nisu ubrojena i pravila privatnosti koja su uključena u britansko istraživanje. 

Istraživač privatnosti Stephanie Hare istakla je za BBC da i dužinu i jezik u tim Uslovima korištenja toliko kompliciran, da ga deca, ali i odrasli teško mogu da razumeju i daju informiran pristanak na njega. A alternativa, ako ne žele da pristanete na te uslove? Pa zapravo i ne postoji, jer u 21. veku teško je zamisliti život bez pametnog telefona, računara ili aplikacija i programa koje koristimo na internetu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.