Windows 10 bi mogao da radi na M1 Mac-ovima

U Apple-ovom je svetu verovatno najveća ovogodišnja objava bilo predstavljanje novog M1 SoC procesora koji radi na ARM ahitekturi i prema prvim objavljenim testovima, donosi izvrsne performanse i odličnu energetsku efikasnost Mac računarima, pre svega laptopovima kojima je najviše i namenjen. 

S obzirom da je Microsoft razvio operativni sistem Windows 10 on ARM, namenjen njegovim uređajima i uređajima njegovih partnera koji koriste ARM procesore, postavlja se pitanje da li bi Windows 10 jednog dana mogao da se nađe i na Apple-ovim računarima. 

U izjavi Craiga Federighija, Apple-ovog potpredsednika u odeljenju softvera, u intervjuu koji je dao za Ars Technicu, navodi se da bi se tehnički Windows zaista mogli naći u Mac-ovima sa M1 ARM procesorima, ali hoće li se to ikada dogoditi, to zavisi samo o Microsoft-u. 

"Mi imamo ključne tehnologije za njih da to učine, da pokreću ARM verzije Windows-a, ali to je odluka koju treba da donese Microsoft. Mac-ovi su to definitivno u stanju", navodi Federighi. Drugim rečima, ništa ne sprečava Mac-ove i Windows da rade združeno, ali hoće li Microsoft napraviti i licencirati verziju Windows 10 on ARM operativnog sistema za Mac-ove, za sada se ne čini previše realno. 

Ali, videćemo šta donosi budućnost, a verovatno će prvi eksperimenti doći od strane hakera koji sigurno neće propustiti priliku da zavrte Windows 10 na MacBook Air-u ili nekom drugom Apple-ovom uređaju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.