Facebook-ova digitalna valuta sada se zove Diem

Libra, digitalna valuta koju je Facebook predstavio prošle godine sada ima novo ime. Libra će se od sada zvati Diem. 

Istovremeno sa promenom imena valute, promenjeno je i ime kompanije u Diem Association, ali svima je jasno da ona neće biti nezavisna, jer je u njenoj pozadini i dalje Facebook. Odmah nam se postavlja pitanje zbog čega je Facebook odlučio da promeni ime valute, kada zapravo i dalje po svemu predstavlja istu stvar. 

Osim imena sve drugo ostaje isto, uključujući i promotivne dokumente na službenoj web stranici na kojima su ime Libra zamenili Diem-om. Kako se čini, glavni razlog je taj što Libra nije dobro sela američkim zakonodavcima i delu politike, jer su mnogi izražavali zabrinutost da bi se mogla koristiti za pranje novca i finansiranje terorizma. 

Naravno, to baš i ne drži vodu, jer je iza Libre blockchain tehnologija koja je transparentnija od klasičnog bankarstva, putem kojeg se puno lakše može prati novac. Nakon što je Libra stekla lošu reputaciju ni kriva ni dužna, posebno nakon paljbe od strane Trumpove administracije koja ju je očito doživela udarom na bankarski sektor SAD-a, Mark Zuckerberg i društvo su očito zaključili da je vreme za okrenuti stranicu i započeti priču ispočetka, a novo ime valute i kompanije je dobra stvar za sveži start. 

Na primer, ako neko razmišlja o korišćenju Libre kao sredstva plaćanja i pokuša je "izguglati", dobiće rezultate sa gomilama loših komentara, a to je uprtavo ono što po nama Facebook želi da izbegne i zbog toga se odlučio na promenu imena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.