Facebook razvija ''TL;DR'' AI alat koji bi trebao da skraćuje duge tekstove

Facebook je prekjuče održao interni sastanak na kojem je učestvovao i Mark Zuckerberg, a na kojem su prezentirani novi projekti na kojima se trenutno aktivno radi. Detalji su procureli u javnost, pa smo vrlo brzo po završetku sastanka saznali šta nam to novo Facebook priprema. 

Možda najzanimljiviji i najkontroverzniji trebao bi da bude sistem koji se oslanja na veštačku inteligenciju. U Facebook-u ga nazivaju "TL;DR", a služio bi za skraćivanje i sažimanje predugih novinskih tekstova. Namera je ovim alatom prezentovati vesti i duže članke u skraćenom formatu, u fusnotama, što bi bilo od koristi onima kojima je Facebook osnovni izvor vesti, a retko čitaju dalje od naslova. 

U društvenoj mreži nadaju se da će takve korisnike navesti da pročitaju ipak i nešto više od naslova, što, očekivano, nije najbolje selo medijskim kućama. Njihovi predstavnici smatraju da skraćivanje sadržaja može dovesti do izostavljanja onog bitnog, ali i do iskrivljavanja činjenica, što će samo produbiti probleme koje Facebook ima sa širenjem lažnih vesti i dezinformacija. 

Alat "TL;DR" trebao bi da ima i mogućnost "prepričavanja" vesti. Korisnici bi mogli da ga, kao glasovnog asistenta, tražiti da im pročita vest, ali i da im odgovori na neko pitanje vezano uz vest. Veštačka inteligencija tada bi imala zadatak da protumači kontekst pitanja i u tekstu potražiti odgovor na njega. 

Drugi projekat predstavljen na istom sastanku tiče se neuronskih senzora koji bi imali mogućnost čitanja signala direktno iz mozga. Korišćenjem te tehnologije ljudi bi mogli sa Facebook-om da komuniciraju mislima, tj. tipkaju tekstove ili kontrolišu druge virtuelne predmete u VR interfejsu ili igrama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.