Google objavio kome će, kada i zašto brisati dokumente sa Gmail-a, Photos-a i Drive-a

Ukoliko koristite za sada još besplatni servis za skladištenje neograničenog broja fotografija (pod uslovom da su do rezolucije od 16 megapiksela) Google Photos, verovatno već znate da pogodnost neograničenog besplatnog skladištenja nećete imati nakon 1. juna 2021. godine. 

Google je, izveštavali smo nedavno o tome, odlučio da ukine besplatan prostor za fotografije, i počeće da ga nakon navedenog datuma oduzima od 15 GB koje njihovi korisnici dobijaju kao besplatan prostor na Google Drive-u. 

Taj prostor deliće sa drugim dokumentima na Google Drive-u i poštom sa Gmail-a, a sada znamo i koja će biti politika kompanije kad je reč o onima koji će imati skladišteno više od besplatnih 15 GB podataka. 

Google je ažurirao svoja pravila za kvote skladištenja, u kojima navodi da će ubuduće svaki nalog imati samo 15 GB prostora deljenog među servisima Gmail, Google Drive i Google Photos. Oni koji do 1. juna "natrpaju" na njihove servere više od toga biće u opasnosti da deo svojih dokumenata izgube. Korisnici koji u takvom "prekršaju" ostanu duže od dve godine, ostaće bez viška skladištenih dokumenata. Google će, dakle, 1. juna 2023. godine pobrisati sve što nadilazi besplatan prostor dodeljen svakom korisniku. 

Druga situacija u kojoj bi neko mogao da ostane bez dela dokumenata, mailova i fotografija tiče se neaktivnih naloga. Korisnici, dakle, koji svoje naloge ne budu koristili dve godine, nakon tog razdoblja će im biti izbrisan sav sadržaj koji su na Google-ovim cloud uslugama uskladištili. Definicija (ne)aktivnosti obuhvata sve servise – Gmail, Google Drive, Google Docs, Sheets, Slides, Drawings, Forms, Jamboard i Sites – i svi podaci sa tih servisa mogli bi da nestanu onima koji se dve godine na njih ne prijave. 

Bitno je napomenuti da korisnici koji dve godine ne budu aktivni na, prime, servisu Google Photos, ostaće samo bez fotografija. Drugim rečima, podaci sa usluga koje se koriste neće biti brisani, već će u opasnost doći samo dokumenti u sklopu one usluge na kojoj dve godine nije bilo aktivnosti. 

I u slučaju premašivanja kvote i u slučaju neaktivnosti korisnici će biti na vreme obavešteni o eventualnom brisanju dokumenata kako bi ih mogli da sačuvaju na nekom drugom mestu ili dokupe dodatni prostor za skladištenje direktno od Google-a. 

Kako ostati aktivan? Jednostavno, kaže Google. Potrebno je samo redovno posećivati Gmail, Google Drive i Google Photos, putem mobilnih aplikacija i desktopa, sa onim korisničkim nalogom za koji želite da ostane aktivan.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.