Google optužen zbog monopola nad internet oglašavanjem

Deset američkih država, na čelu sa Teksasom, optužilo je Google za preduzimanje nezakonitih koraka u praksi oglašavanja, a kako bi sačuvao monopol nad ovim tržištem na internetu. 

Navodni potezi Google-a, prema tužbi država, uključuju sklapanje sporazuma sa Facebook-om zbog manipulacije aukcijama na mreži, izvestili su iz Teksasa. Ovo je najnovija pravna tužba sa kojom se suočava tehnološki gigant koji je inače pod pritiskom regulatornih tela širom sveta. 

Ipak, Google je odbacio tvrdnje rekavši da će se "snažno" braniti na sudu. 

"Uložili smo u najsavremenije usluge oglasne tehnologije koje pomažu preduzećima i donose korist potrošačima. Cene digitalnih oglasa pale su u poslednjoj deceniji. Padaju i naknade za oglasnu tehnologiju. Google-ove naknade za oglasnu tehnologiju niže su od industrijskog proseka", rekao je portparol kompanije u odgovoru na tužbu. 

S druge strane, Facebook je odbio da komentariše bilo šta. Tužba američkih država ima za cilj da umanji Google-ovu kontrolu tržišta internet oglašavanja jer, kako kažu podnosioci tužbe, ovo tržište je zacementirano 2008. godine kupovinom DoubleClick-a, glavnog softvera koji izdavači koriste za prodaju internet oglašavanja. 

Inače, Google-ova prodaja oglašavanja čini više od 80 posto prihoda kompanije. Deset država koje tuže Google su Texas, Arkansas, Indiana, Kentucky, Missouri, Mississippi, Južna Dakota, Severna Dakota, Utah i Idaho, a sve ih predstavljaju republikanski tužioci.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.