Kina blokirala Tripadvisor

Kineska kancelarija za cyber prostor objavila je u utorak kako je uklonjeno 105 mobilnih aplikacija koje se od sada smatraju "ilegalnim" u Kini, a među njima se našala i aplikacija Tripadvisor, američkog giganta za putovanja. 

Većina ukinutih platvofmi pripada lokalnim kineskim kompanijama, ali nije jasno zašto se na listi našao i Tripadvisor, koji između ostalog nudi i recenzije hotela i turističkih destinacija korisnicima. Ali bez obzira na izostanak pojašnjenja, Tripadvisor je proglašen ilegalnim u Kini. 

Iz samog Tripadvisor-a nisu komentarisali potez kineskih vlasti. Kineske vlasti u novembru su započele veliko novo čišćenje aplikacija i online sadržaja, a aplikacije koje su do sada uklonili, samo su prve od mnogih za koje se očekuje da će nastradati u novom "čišćenju". 

Kampanja kineskih vlasti sprovodi se u skladu sa kineskim zakonima i njena namera jeste izbrisati online sadržaj koji se odnosi na ilegalne aktivnosti, uključujući opscenost, pornografiju, prostituciju, nasilje, prevare i kockanje. 

Kineski korisnici interneta već godinama žive iza "Velikog firewalla", a najpopularnije društvene mreže na planetu, poput Facebook-a i Twitter-a, već su odavno blokirane u toj zemlji. Kina i SAD se već dugo vremena međusobno takmiče u tome ko će kome naneti više tehnološke štete raznoraznim ekonomskim i političkim merama. 

Sa američke strane najnoviji primer je zabrana TikTok-a, ali pregovori oko toga još traju, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je američki predsendik u odlasku na crnu listu stavio najjači kineski brend mobilnih uređaja i tehnologija, Huawei.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.