Mac Mini protiv 16 puta skupljeg Mac Pro računara

Novi Apple-ov ARM procesor M1 i dalje podiže puno prašine, posebno nakon silnih hvalospeva Apple-a koji ga svakom prilikom diže u nebesa. Ekipa sa portala Max Tech odlučilaje da ga baci u uporedni test sa najopakijim mogućim protivnikom, profesionalnim Mac Pro računarom koji se prodaje po ceni od 15.000 dolara. 

Protiv njega u ring stavili mali računar Mac Mini opremljen novim M1 procesorom. Kako biste odmah videli veliku razliku u hardveru koje Mac Pro čini 16 puta skupljim u odnosu na Mac Mini koji se prodaje po 899 dolara, treba reći da Mac Mini dolazi sa 3,2 GHz 8-jezgrenim M1 SoC procesorom, dok Mac Pro pokreće 3,3 GHz 12-jezgreni Xeon. 

Dok Mac Mini dolazi sa 16 GB RAM memorije, Mac Pro ima 192 GB, ali za potrebe testa su je smanjili na 48 GB. Isto su napravili i sa skladištenjem, pa su 1 TB SSD u Mac Pro zamenili sa SSD-om od 256 GB, istom količinom RAM-a koliko je ima Mac Mini. I na kraju što se grafike tiče, dok Mac Mini koristi integrisanu grafiku na M1, Mac Pro poseduje pravu profesionalnu grafičku karticu Radeon Vega II. 

Kako bi napravili ovaj neobični uporedni test, Max Tech-ovci su odlučili da testiraju performanse u različitim vrstama zadataka poput otvaranja web stranica i gaminga, kao i u korišćenju aplikacija Final Cut Pro, Logic Pro, Xcode i Lightroom Classic, a nisu zaboravili ni da urade brojne benchmarke, kao što možete videti u ovom videu. 

Rezultati su se pokazali prilično iznenađujućim, iako ostaje činjenica da je Mac Pro profesionalna mašina, i u najzahtevnijim stvarima poput obrade 8K videa i korišćenja velikog broja kanala u muzičkoj produkciji, nadmašuje mali Mac Mini, ali gledajući neke druge elemente testa vidi da je u puno slučajeva Mini ravnoparavan, pa čak i bolji u nekim stvarima, posebno u odnosu između performansi i potrošnje energije. 

Takođe je ustanovljeno da u obradi fotografija, videa i zvuka, renderovanju i eksportovanju datoteka nije uopšte toliko inferioran koliko biste očekivali, pa i tu ima nekih svojih aduta kojima nadmašuje Mac Pro. 

Ukratko rečeno, ako vam treba računar koji će odrađivati čak i mnoge profesionalne zadatke koji nisu najzahtevniji, odlično će vam poslužiti Mac Mini sa M1 procesorom, pa biste trebali dobro da razmislite trebate li da date toliko veliki novac na Mac Pro, jer vam možda nije potreban, već predstavlja overkill.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.