Musk nudio Apple-u da preuzme Teslu, Cook odbio

Ovih dana su se ponovno rasplamsale glasine o tome da bi Apple mogao zaista, nakon godina razvoja i promena smera svog projekta Titan, ipak razvijati električni automobil. Prema nekima, proizvodnja tog revolucionarnog vozila bi, sa još revolucionarnijom baterijom, mogla početi 2024. ili 2025. godine. 

Jedan Reuters-ov izvor je čak tvrdio da će baterije u "Apple Car-u" biti toliko drugačije od svega što smo do sada videli, da će to biti "kao kad se prvi put pojavio iPhone". Jeftine, kompaktne i moćne baterije koje će se brzo puniti i nuditi velik doseg, zasnovane na potpuno novom dizajnu članaka, trebale bi da budu "tajni sastojak" nekog mogućeg Apple-ovog vozila. 

Musk hteo da proda Teslu, Cook ni da čuje
O ovome se potom povela rasprava na Twitter-u, u koju se uključio Elon Musk, neizbežan učesnik svakog razgovora o potencijalima električnih vozila. Napisao je kako je lično, pre nekoliko godina, u "najcrnjem razdoblju Modela 3", bio nudio Apple-u da preuzme Teslu. Cena je bila tek desetina onoga koliko Tesla vredi danas, ali Tim Cook sa po tom pitanju nije želeo ni da se sastane. 

Ova zanimljiva informacija sada potvrđuje nekoliko stvari. Prvo, da je Tesla zaista 2017. godine plesala na ivici bankrota zbog velikih problema u započinjanju serijske proizvodnje Modela 3. Dalje, potvrđene su i neke tadašnje spekulacije o tome da bi Apple mogao da kupi Teslu, ali i volja Elona Muska da proda svoju kompaniju. 

U to vreme Musk je ulagao velik napor u spašavanje Tesle i pokretanje proizvodnje Modela 3, a poznato je kako je pričao i da spava u fabrici ne bi li se planovi ostvarili na vreme. Apple je Teslu, dakle, mogao kupiti za oko 60 milijardi dolara, što je iznos koji gotovo uvek imaju na svojim računima. 

Danas je Tesla (gledano po ukupnoj vrednosti svih deonica) najvredniji proizvođač automobila u svetu sa tržišnom valuacijom od preko 600 milijardi dolara. Ni Apple, s druge strane, nije spavao, pa je sa oko 35 dolara 2017. godine, vrednost njihove deonice porasla do današnjih preko 130 dolara, a cela kompanija vredi 2,25 biliona dolara. 

Kako bi izgledala saradnja Tesle i Apple-a da je pre tri godine došlo do ove akvizicije, i kakav bismo danas električni automobil imali na tržištu, možemo samo da nagađamo i maštamo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.