Qualcomm više nije broj 1 u proizvodnji čipova

Ova 2020. takva kakve je bila u svetu smartphonea izazvale je razne poremećaje. Tako je prema istraživanju kompanije Counterpoint, titulu najjačeg svetskog proizvođača čipova za pametne telefone, Qualcomm u Q3 prepustio svom najvećem rivalu. 

Tokom ove godine bilo je svakakvih neočekivanih situacija. Krenulo je sa otkazivanjem velikih svetskih događaja, a nastavilo se online predstavljanjima novih uređaja i tehnologija. U jednom je trenutku Huawei po prodaji smartphonea preskočio Samsung, a onda je Xiaomi na poziciji broj tri zamenio Apple. 

Pandemija je bez dileme uticala i na proizvođače komponenti, a tradicionalno najjači chipmaker – američki Qualcomm, u trećem tromjesečiju tako više nije bio broj jedan. Prema Counterpoint-u u Q3 31% svih čipova bilo je iz MediaTek-ovih pogona, dok je Qualcomm-ovih bilo 29%. 

MediaTek je tako zabeležio značajan rast od 5% u odnosu na isti kvartal lani. Takav rast i rezultate, MediaTek može zahvaliti jakoj potražnji za cenom povoljnim telefonima u enovnom razredu 100-250$ i to na tržištima Kine i Indije. 

Zanimljivo je kako su Apple, Hisilicon i Samsung svaki prigrabili po 12% tržišta čipova u istom periodu, pri čemu je Samsung jedini pao za 1% u odnosu na isti period prošle godine. Qualcomm u Q3 ipak ostaje izbor broj jedan kad su u pitanju čipovi sa 5G podrškom sa 39% tržišnog udela. Counterpoint dalje navodi podatak koji kaže da je 17% telefona protanih u Q3 bilo 5G telefona, a u Q4 očekuju da čak jedna trećina bude sa 5G povezivošću.

 

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.