Stiže Linux za Apple-ove M1 procesore

Nakon što je doveo Linux na PS4 konzole, poznati developer Hector Martin, poznatiji kao marcan, sprema se da krene u novi projekat važan za zajednicu otvorenog koda. 

Njegova ideja je napraviti Linux za Apple-ove računare i laptopove sa novim M1 procesorima, ali kaže da će u to krenuti samo ako će imati dovoljnu novčanu potporu jer to nije nešto što bi se moglo napraviti iz hobija, već, kako kaže, "full-time job". 

Iz tog razloga developer je pokrenuo kampanju za prikupljanje donacija kako bi se mogao posvetiti Linuxu za Apple-ove računare u obliku stalnog posla. U tom slučaju krenuće od toga da dovede Linux na Mac mini računar pokretan M1 procesorom, a kasnije bi trebali da ga podržavaju svi Apple-ovi proizvodi sa novim čipom. "Cilj je dovesti Linux podršku na Mac-ove sa Apple-ovim procesorom do točke da to nije tehnološki demo, već operativni sistem koji ćete moći da koristite u svakodnevnom radu", navodi marcan i dodaje kako za tako nešto predstoji jako puno posla, jer na primer treba napisati drivere za sve uređaje, a među onima za koje je to posebno zahtevno je Apple-ov grafički procesor. 

"Power management takođe mora da bude dobro odrađen, kako se ne bi narušila trajnost baterije. Ako se pitate da li je to uopšte legalno, developer kaže da jeste, jer on samo želi da iskoristi obrnuti inženjering kako bi omogućio da stvar proradi, pa se ne radi o nikakvom "jailbreaku". 

Ukoliko prikupi dovoljno novca, developer planira da kupi sve nove Apple-ove uređaje i zaposliti dodatne ljude koji će raditi na projektu. Ukoliko želite da pomognete marcanu u razvoju novog Linux projekta, putem ovog linka se učlanite među one koji podupiru projekt i odaberite neki od 5 ponuđenih modela donacija, koji se kreću od 3 do 48 dolara mesečno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.