[VIDEO] Windows na Mac-u brži nego na hardveru Microsoft-a

Od prvog dana predstavljanja novog M1 SoC procesora, Apple svaku priliku koristi kako bi rekao da je njegov novi čip brži nego oni koji se nalaze na PC računarima, pri čemu je posebno ciljao na laptopove. 

Naravno, da bi se to moglo proveriti, potrebno je instalirati Windows na Mac, za šta još uvek ne postoji službena podrška Microsoft-a, ali dok se to jednog dana (možda) ne dogodi, uskaču pametni inženjeri YouTuber-i, koji su to uspešno odradili. Jedan od njih, Martin Nobel, korišćenjem QEMU emulatora i Apple native hypervisora (Virtualisation.framework), instalirao je Windows 10 on ARM na Mac mini i potom je napravio uporedni test sa Microsoft-ovim Surface Pro X laptopom. 

Apple-ov Mac mini sa Windows 10 on ARM OS-om, opremljen novim M1 procesorom je na Geekbenchu postigao rezultat od gotovo 5.000 bodova, u odnosu na 3.113 bodova koliko je ostvario Surface Pro X. Drugim rečima, novi Mac mini je u single-core testiranju skoro dvostruko brži u radu na Windows 10 on ARM operativnom sistemu od Microsoft-ovog sopstvenog hardvera koji radi na tom istom OS-u, kao što možete videti u ovom videu. 

Zanimljivo je da Microsoft još uvek nije izrazio nameru da službeno podržava Apple-ov hardver, iako je Apple sa svoje strane (lansiranjem sopstvenog procesora) povukao potez koji to omogućava. Uostalom, softverski inženjer u Apple-u, Craig Federighi, jasno je istakao da je Apple pružio Microsoft-u ključne tehnologije koje omogućuju rad ARM verzije Windows-a na Mac računrima opremljenim M1 SoC-om, a na ekipi iz Redmonda je da povuče sledeći potez.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.