Xiaomi prestigao Apple kao trećeg najvećeg dobavljača pametnih telefona

Sa statističkim podacima o prodaji smartfona u 3. kvartalu ove godine, sada je izašao i Gartner. Njegovo istraživanje se ne razlikuje od onih drugih analitičkih kuća pa je tako i na njihovoj listi Samsung zadržao prvo mesto sa 80,8 miliona prodatih uređaja, čime je zauzeo tržišni udeo od 22%. 

Samsung tako beleži povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je prodao milion uređaja manje, dok mu je tržišni udeo iznosio 20%. Naravno, jedan od razloga za ovakav ishod je i pad Huawei-jevog tržišnog udela, odnosno pada prodaje za 21% u odnosu na 3. kvartal prošle godine, budući da je prodao 51,8 miliona uređaja, čime i dalje drži drugo mesto sa 14% udela na tržištu. 

Najveća novost, ali ne i iznenađenje je Xiaomi, koji je u 3. kvartalu prestigao Apple i tako postao treći najveći proizvođač smartfona na svetu. Xiaomi je takođe iskoristio situaciju sa američkim sankcijama Huawei-ju, ali treba priznati da je u zadnjih godinu dana izbacio gomilu uređaja koje karakterizuje izvrstan odnos uloženog i dobijenog. 

Prodao je 44 miliona primeraka, što predstavlja rast od neverovatnih 34,9% u odnosu na prošlogodišnji treći kvartal. Xiaomi tako sada drži 12,2% tržišnog udela. Posledično tome, Apple je pao na 4. mesto sa 40,5 miliona prodatih uređaja, što je otprilike isto kao i prošle godine, a tržišni udeo mu iznosi 11%. Peti na listi je Oppo sa skoro 30 miliona prodatih primeraka i tržišnim udelom od 8,2%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.