81 hiljada .eu domena suspendovana nakon Brexita

S prvim danom 2021. godine Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno je napustilo Evropsku uniju, završivši tako višegodišnji proces Brexita. Kako se znalo od ranije, istupanje iz EU označilo je i kraj prava građana i kompanija sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu na posedovanje evropskih domena sa nastavkom .eu. 

Sledom toga, krovni evropski registar domena EURid 1. januara je suspendovao sve .eu domene koji su do tada bili u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ukupno je toga dana suspendovano oko 81 hiljada domena, a vlasnicima je o tome poslato obaveštenje. 

Oni sada imaju tri meseca, do 31. marta, da EURidu predoče dokaze o tome da su domene prebacili na neki entitet smešten na područiju Evropske unije, ukoliko žele da nastave da koriste svoje stranice i e-mail servere sa .eu domenom. 

Takođe, od 1. januara EURid ne prima nove registracije .eu domena državljanima Ujedinjenog Kraljevstva. 

Britanski vlasnici .eu domena sada moraju ili da dokažu da imaju sedište, prebivalište ili državljanstvo u nekoj od preostalih država članica EU, ili prebace vlasništvo domena (za kompanije) na svoje ecropske filijale. Oni koji to ne učine do kraja marta izgubiće pravo na svoj dosadašnji domen, a EURid će moći da ga poništi i ponovno pustiti u prodaju početkom 2022. godine. 

Pre više od dve godine, kada je Evropska komisija u sklopu pregovora o Brexitu prvi put najavila ukidanje prava na .eu domene državljanima i kompanijama iz Ujedinjenog Kraljevstva, oni su u vlasništvu imali 317.000 takvih domena. Od tada su se mnogi očito snašli i prebacili vlasništvo unutar EU, ali 81 hiljada domena i njihovih 50-ak hiljada vlasnika i dalje su ostali na starome – i sada su u opasnosti od gubitka domena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.