Apple opet beleži rekordni kvartal, preko milijardu iPhone-a u aktivnoj upotrebi

Apple je objavio finansijske rezultate za prvi fiskalni kvartal 2021. godine, koji je po njihovom kalendaru započeo još u oktobru prošle. 

U ovom tromesečnom razdoblju ostvaren je ukupan prihod od 111.44 milijarde dolara, što je apsolutni rekord nekog kvartala otkad kompanija postoji, kao i prvi put da je kvartalni prihod premašio cifru od 100 milijardi dolara. 

Prilikom objavljivanja finansijskih rezultata, Tim Cook je za Reuters izjavio da je po prvi puta zabeleženo da Apple ima preko milijardu aktivnih iPhone korisnika. Ukupan profit u navedenom razdoblju iznosio je 28,6 milijardi dolara, što je 27% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Ovoga puta je prihodima i dobiti dodatno doprinela prodaja satova i servisa, ali glavni prodajni adut i dalje je iPhone. Cook je takođe naveo da je za ovako strelovit rast prodaje iPhone-a zaslužno kinesko tržište, gde korisnici, prema njegovim rečima, u velikom broju prelaze sa Android-a na iPhone, dok stari kupci iPhonea ostaju verni svojoj platformi. 

Ne treba zanemariti ni nove MacBook računare sa novim M1 procesorima, temeljenima na ARM arhitekturi, koji tek trebaju da daju snažan vetar u leđa Apple-ovoj prodaji, a to bi se moglo dogoditi do kraja ove godine, budući da su prva iskustva korisnika izuzetno pozitivna. Na kraju samo podsetimo da Apple-ova vrednost deonica po tržišnoj kapitalizaciji trenutno iznosi oko 2,4 biliona dolara (2400 milijardi).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.