Australijanci možda uskoro više neće moći da koriste Google

Još sredinom prošle godine počelo je da se govori o tome da bi australijske vlasti mogle da traže od Google-a, Facebooka i drugih multinacionalnih kompanija da poštenije tretiraju lokalne izdavače internet sadržaja. Tada je predložen i zakon prema kojem bi svako ko prenosi vesti putem raznih agregatora bio primoran da pregovara sa izdavačima o uslovima korišćenja i, najvažnije od svega, plaćanju za korišćenje njihovih sadržaja. U slučaju da fiksna vrednost određenog sadržaja ne bi mogla da bude određena, Google i njemu slični morali bi sa izdavačima ugovarati cene od slučaja do slučaja. 

Google je potom relativno nedavno počeo sa "eksperimentom" u kojem je iz rezultata pretraživanja izbacio lokalne sadržaje poput vesti australijskih medija. Radilo se, kako se čini, o pokušaju pritiska na australijske vlasti da odustanu od njima spornog zakona. Google, ako ste se pitali, nije baš spreman da plaća izdavačima za prenošenje njihovih vesti u svom agregatoru, pa je ovime pokušao da pokaže građanima kako bi izgledao svet bez relevantnih sadržaja dostupnih putem Google-a. 

Situacija je ove nedelje dodatno eskalirala. Google je, naime, zapretio da će se povući iz Australije, odnosno da tamošnjim korisnicima neće više biti dostupna najpopularnija internet pretraga na svetu. U svom otvorenom pismu navode da bi nova australijska pravila o distribuciji sadržaja i plaćanju za linkove "potrgala" Google kakav poznajemo. 

Ponudili su australijskim medijskim kućama plaćanje 1.3 milijarde australijskih dolara kroz naredne tri godine, umesto da im plaćaju po svakom sadržaju koji se pojavi u rezultatima pretraživanja. U slučaju da njihovi pridlozi ne budu prihvaćeni, Google kaže da će pretraživanje Australijancima jednostavno – onemogućiti, iako je to poslednje što žele da učine. 

Australijski premijer Scott Morrison na to je poručio da oni "ne odgovaraju na pretnje". Dodao je i da "Australija sama piše svoja pravila o tome što se tamo sme a šta ne" i kako se zakoni donose u vladi i parlamentu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.